تائید رسمی ارتباط آمریکا با رهبری هیئت تحریر الشام

جهان

شهر عقبه اردن روز شنبه میزبان نشستی با حضور وزرای امور خارجه کشورهای عضو کمیته تماس وزرای عربی در مورد سوریه بود و در پایان این نشست بیانیه ای صادر شد که در آن به لزوم احترام به اراده مردم سوریه تاکید شد.

شرکت کنندگان در نشست عقبه با صدور بیانیه ای بر حمایت از فرآیند انتقال سیاسی سوری-سوری فراگیر با حضور تمامی احزاب و طرف‌های سیاسی و اجتماعی سوریه و تشکیل یک دولت انتقالی فراگیر با توافق میان سوری‌ها تاکید کردند. بنابر گزارش رسانه های عربی، شرکت کنندگان در این نشست، ضمن بررسی تحولات اخیر سوریه در هفته های گذشته بر لزوم احترام به حاکمیت مردم سوریه تاکید و تجاوزهای اخیر اسرائیل به خاک سوریه در روزهای گذشته را محکوم کردند.

این نشست با حضور وزرای خارجه کشورهای اردن، عربستان ، عراق، لبنان، مصر، امارات بحرین و دبیرکل اتحادیه عرب، و قطر و رئیس دوره کنونی اجلاس سران عرب تشکیل شد.

وزیران خارجه آمریکا، ترکیه و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و فرستاده دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه نیز از دیگر شرکت کنندگان در این نشست بودند. روسیه و جمهوری اسلامی به نشست دعوت نشده بودند.

شرکت کنندگان در این نشست با انتشار بیانیه ای مشتمل بر۱۷ ماده به شرح زیر تاکید کردند:

۱- ایستادن در کنار ملت برادر سوریه و ارایه انواع کمک ها و پشتیبانی در این مرحله حساس و احترام به خواست و راهکارهای ملت سوریه

۲- حمایت از فرآیند انتقال سیاسی مسالمت‌آمیز و جامع سوری – سوری، که در آن همه گروه های سیاسی و اجتماعی سوریه، از جمله زنان، جوانان و جامعه مدنی به طور عادلانه مشارکت داشته باشند و با نظارت سازمان ملل و اتحادیه عرب صورت گیرد، و مطابق با اصول قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت، اهداف و مکانیزم‌های آن، شامل تشکیل یک نهاد حکومتی انتقالی با توافق سوری ها و آغاز اقدامات مشخص شده برای گذار از مرحله انتقالی به سمت تشکیل یک نظام سیاسی جدید باشد که خواسته‌های مردم سوریه را از طریق برگزاری انتخابات آزاد و منصفانه تحت نظارت سازمان ملل محقق سازد و بر اساس قانون اساسی جدید باشد که مردم سوریه آنرا قبول داشته باشند و در چارچوب زمانی مشخص و طبق مکانیزم‌های تصویب شده توسط قطعنامه سازمان ملل صورت گیرد.

۳- حمایت از نقش فرستاده ویژه سازمان ملل در سوریه، و درخواست از دبیرکل سازمان ملل برای فراهم کردن تمامی امکانات لازم و تمرکز برای کار بر روی تشکیل یک هیات نمایندگی سازمان ملل جهت کمک به سوریه به منظور پشتیبانی از فرایند انتقالی و کمک به مردم سوریه در اجرای فرآیند سیاسی تحت هدایت خود سوری‌ها طبق قطعنامه ۲۲۵۴.

۴- تأکید بر اینکه این مرحله حساس مستلزم گفت‌وگوی ملی جامع و همکاری تمام مردم سوریه با حضور همه اقشار و گروه های سیاسی و اجتماعی است تا سوریه آزاد، امن، پایدار و متحد ساخته شود.

۵- لزوم توقف فوری همه نوع عملیات‌ نظامی.

۶- لزوم احترام به حقوق همه اقشار مردم سوریه بدون تبعیض بر اساس نژاد، مذهب یا دین و تضمین عدالت و برابری برای همه شهروندان.

۷- لزوم حفظ موسسات دولتی سوریه و تقویت قدرت آن در انجام وظایف و مسئولیت های خود در خدمت به ملت سوریه و حمایت از آن در برابر ناآرامی ها.

۸- پایبندی به تقویت تلاش‌ها برای مبارزه با تروریسم و همکاری در این راستا به دلیل تهدید آن برای سوریه و امنیت منطقه و جهان، و در اولویت قرار دادن شکست تروریسم.

۹- همبستگی کامل با جمهوری عربی سوریه در دفاع از وحدت، تمامیت ارضی، حاکمیت، امنیت و ثبات آن و حفاظت از شهروندان سوریه.

۱۰- تامین حمایت های انسانی مورد نیاز مردم سوریه، از جمله از طریق همکاری با سازمان‌های مربوطه سازمان ملل متحد.

۱۱- فراهم کردن شرایط امنیتی، اجتماعی و سیاسی برای بازگشت داوطلبانه آوارگان سوری به وطنشان و ارائه کمک‌های لازم در این زمینه، با همکاری نهادهای مربوطه سازمان ملل.

۱۲- تحقق آشتی ملی و اصول عدالت انتقالی بر اساس معیارهای قانونی و انسانی و بدون انتقام‌جویی، و خاتمه دادن به رنج مردم سوریه که شایسته پایان دادن به درد و رنج خود هستند.

۱۳- محکومیت نفوذ اسرائیل در منطقه حائل با سوریه و مجموعه‌ای از مکان‌های مجاور در جبل الشیخ و استان‌های القنیطره و حومه دمشق، و ن‍پ‍ذیرفتن آن به علت اشغال غیرقانونی و نقض قوانین بین‌المللی و توافقنامه توقف جدایی بین سوریه و اسرائیل که در سال ۱۹۷۴ امضا شد و درخواست از اسرائیل برای عقب‌نشینی نیروهای خود از این مناطق، و محکوم کردن حملات هوایی اسرائیل به مناطق و تأسیسات دیگر در سوریه، و تاکید بر اینکه بلندی‌های جولان متعلق به سوریه و اشغال شده است و باید اشغال آن پایان یابد، و درخواست از شورای امنیت برای اتخاذ تدابیر لازم جهت متوقف ساختن این گونه اقدامات تجاوزکارانه.

۱۴- امنیت و ثبات سوریه به عنوان پایه‌ای برای امنیت و ثبات در منطقه به شمار می رود و ما در کنار مردم سوریه خواهیم ایستاد تا کشورشان دوباره بازسازی شود، و سوریه به عنوان یک کشور عربی متحد، مستقل، امن و باثبات برای تمام شهروندان خود باشد، بدون اینکه جایی برای تروریسم یا افراط‌ گرایی، باشد و نقض حاکمیت یا حمله به تمامیت اراضی آن توسط هیچ طرفی صورت نگیرد.

۱۵- تعامل با وضعیت جدید در سوریه بر اساس میزان هم‌راستایی آن با اصول و مبانی مذکور در این بیانیه خواهد بود، به گونه‌ای که تضمین‌کننده تحقق هدف مشترک در برآورده شدن حقوق و آرمان‌های مردم سوریه باشد.

۱۶- هماهنگی با سایر کشورهای عربی برای برگزاری نشست شورای اتحادیه عرب به منظور ارائه گزارش این کمیته از نشست خود.

۱۷- ارتباط با شرکای بین‌المللی برای اتخاذ یک موضع جامع مشترک به منظور حمایت از تلاش های سوریه درجهت ساختن آینده‌ای که مردم سوریه شایسته آن هستند و مطابق با اصول توافق‌شده در بیانیه فوق و طبق قطعنامه‌های مربوطه شورای امنیت.

بلینکن: واشینگتن با گروهی که رژیم اسد را سرنگون کرد، ارتباط مستقیم داشت

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، شنبه ۲۴ آذر طی اظهاراتی بیان کرد که واشینگتن با گروهی که مخالفان سوری را در انجام عملیات نظامی برای سرنگونی حکومت بشار اسد، رئیس‌ جمهوری مخلوع سوریه رهبری می‌کرد، به‌رغم این‌که از سوی آمریکا و دیگر کشورها به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی تلقی می‌شد، ارتباطی مستقیم داشت.

بلینکن افزود که دولت آمریکا درباره تحریم‌های اعمال شده علیه «هیئت تحریر الشام» پس از مشاهده اقدامات این گروه، تجدید خواهد کرد. آنتونی بلینکن نخستین مقام آمریکایی است که به طور علنی وجود تماس‌هایی بین دولت جو بایدن، رئیس ‌جمهوری آمریکا و گروه «هیئت تحریر الشام» را تایید کرده است.

گروه «هیئت تحریر الشام»، ائتلافی از گروه‌های مسلح مخالف رژیم اسد را رهبری می‌کند که روز یکشنبه گذشته، بشار اسد را از قدرت سرنگون کردند. بلینکن در یک کنفرانس خبری در العقبه در اردن، از بحث در مورد جزئیات این تماس‌ها خودداری کرد، در عین حال اما گفت که برای ایالات متحده مهم است که پیام‌هایی به این گروه در مورد رفتارشان و نحوه برنامه‌ریزی‌شان برای اداره دوران انتقالی در سوریه ارسال کند.

وی گفت: «بله، ما با هیئت تحریر الشام و دیگر طرف‌ها ارتباط داریم.» او افزود: «پیام ما به مردم سوریه این است که ما می‌خواهیم موفقیت آن‌ها را ببینیم و آماده‌ایم به آن‌ها در دستیابی به این موفقیت کمک کنیم.»

گروه «هیئت تحریر الشام»، که روزی با القاعده ارتباط داشت، از سال ۲۰۱۸ توسط وزارت امور خارجه آمریکا به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شد. اظهارات وزیر خارجه آمریکا مبنی بر داشتن ارتباط با گروهی که ظاهرا در فهرست تروریستی این کشور قرار دارد تایید نظر تحلیل گرانی است که معتقدند دولت آمریکا بر خلاف تبلیغات ظاهری با سازمان های تروریستی در اقصی نقاط جهان در جهت تامین اهداف واشنگتن همکاری می کند.