47 منتخب سایت

شلاق خوردن مهدی ریاحی در آستانه روز جهانی زن

جنبش زنان

مهدی ریاحی خواننده ترانه اعتراضی "روسریتو" پس از اجرای حکم شلاق در اینستاگرام نوشت: «آنکه حاضر نیست برای آزادی بهایی بپردازد، لایق آزادی نیست.» این حکم با واکنش‌های گسترده‌ای مواجه شده است.

زهرا مینویی، وکیل مهدی یراحی، خواننده و آهنگساز معترض ایرانی، اعلام کرد که حکم ۷۴ ضربه شلاق برای موکلش اجرا شده است. این حکم از سوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی به‌دلیل خواندن ترانه اعتراضی «روسریتو» در حمایت از جنبش «زن، زندگی، آزادی» صادر شده بود. مینویی در شبکه اجتماعی ایکس تأیید کرد که این حکم در شعبه چهارم اجرای احکام دادسرای امنیت اخلاقی تهران به‌طور کامل اجرا شده و پرونده یراحی با اجرای این حکم مختومه شده است.
یراحی پس از اجرای حکم در اینستاگرام نوشت:

شیشه در آورده‌ای تا شکنی سنگ ما. سپاس برای حمایت همیشگی شما عزیزان و همراهی وکلایم. آنکه حاضر نیست برای آزادی بهایی بپردازد، لایق آزادی نیست. با آرزوی رهایی…

مهدی یراحی پیش از این اعلام کرده بود که این «شکنجه ضد بشری» را محکوم می‌کند اما برای تحمل آن آماده است.

این حکم با واکنش‌های گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی مواجه شده است. بسیاری از کاربران، هنرمندان و فعالان سیاسی و مدنی، شلاق زدن یک هنرمند به‌دلیل بیان اعتراضات مردم را محکوم کرده‌اند. نرگس محمدی، برنده نوبل صلح، در واکنش به این حکم نوشت:

اجرای حکم شلاق مهدی یراحی، انتقام حمایت او از زنان ایران است. شلاق بر بدن مهدی، تازیانه‌ای بر تن زنان مقاوم ایران و جنبش «زن، زندگی، آزادی» است.

محمدی در ادامه یادآوری کرده است که یراحی در آستانه هشت مارس با پشت کردن به «رانت جنسیتی» برای خواندن، بار دیگر در کنار زنان معترض حق‌خواه و مردم به‌پاخاسته ایستاد.

مهدی یراحی در شهریور ۱۴۰۲ پس از انتشار ترانه «روسریتو» بازداشت شد و در مهر همان سال با وثیقه ۱۵ میلیارد تومانی به‌طور موقت آزاد شد. او در دی ۱۴۰۲ به دو سال و هشت ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد که یک سال از حکم حبس او قابل اجرا بود. یراحی از آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی» چندین ترانه اعتراضی منتشر کرده و همواره از مطالبات مردم حمایت کرده است.

این حکم نه تنها به‌عنوان یک اقدام سرکوب‌گرانه، بلکه به‌عنوان نشانه‌ای از ترس حکومت از قدرت هنر و بیان آزاد تلقی شده است. بسیاری از فعالان و هنرمندان معتقدند که چنین احکامی نه تنها صدای اعتراض را خاموش نمی‌کند، بلکه بر قدرت و مقاومت جنبش‌های مردمی می‌افزاید.