منابع کارگری از بازداشت حداقل ۱۰ تن از کارگران پیمانی عسلویه خبر میدهند. سازمان حقوق بشری ههنگاو بیلان سه هفته خشونت و سرکوب در نواحی کردنشین را منتشر کرد. سخنگوی قوه قضاییه گفت مفتخریم که کمترین دستگیریها را داشتیم.سازمان حقوق بشری ههنگاو میگوید در جریان اعتراضات سراسری جاری در مناطق کردنشین، ۳۲ نفر جان باخته و ۱۵۴۱ نفر مجروح شدهاند.بیلان مشروح و تفکیک شده این سازمان از آمار قربانیان سرکوب و خشونت در مناطق کردنشین نشان میدهد تنها از ۱۶ تا ۱۸ مهر، دستکم ۷ شهروند کرد کشته و ۴۳۰ نفر دیگر زخمی شدهاند.
مطابق دادههای ههنگاو، از بین ۳۲ جان باخته، ۱۰ نفر در کردستان، ۱۰ نفر در آذربایجان غربی، ۷ نفر در کرمانشاه، یک نفر در ایلام، یک نفر در قوچان و یک نفر در ثلاث باباجانی جان باختهاند.
ههنگاو مینویسد در چند روز گذشته، حداقل پنج شهروند با شلیک مستقیم جانشان را از دست دادهاند و ۲ نفر زیر شکنجه کشته شدهاند. آمار مجروحان روزهای اخیر بیش از ۴۰۰ نفر قید شده است. این سازمان اعلام میکند که طی سه هفته گذشته نهادهای امنیتی بیش از ۲۵۰۰ شهروند کرد را بازداشت کردهاند. ههنگاو هویت بیش از ۵۵۰ نفر بازداشتیهای کرد را احراز کرده که شامل ۸۰ فعال زن و ۳۰ نفر نوجوان و زیر ۱۸ سال میشود.
۱۱ کارگر پیمانی و اعتصابی نفت دستگیر شدهاند
طی دو روزی که از بستن سه راه عسلویه و اعتصاب کارگران نفت میگذرد، شماری از معترضان بازداشت شدهاند. شماری فعالان کارگری از دستگیری ۱۰ نفر خبر دادهاند اما شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت اسامی ۱۱ تن به نامهای مهدی جهانبخشی، علیمحمودی، هادی مولایی، نورعلی بهادری، فرید کوراوند، کامبیز مهمدی، شاهین نجفی، احمد پور، فرشید مرادی، علی شاپوری و امید کراوند را منتشر کرده است.
در استوری کانال اینستاگرامی این شورا متنی در تشریح شرایط کارگران نوشته شده که با ترجیع بند "برای" همراه است: «برای اتوبوسهای اسقاطی، برای زندگی حیوانی، برای خوابگاه ساسی، برای شرجیها، برای بیمهای که واریز نشد، برای چکی که هرگز پاس نشد، برای صبح قبل بوق سگ...»
کارگران پروژهای عسلویه در حالی دستگیر شدهاند که یکی از مطالبات شورای سازماندهی اعتراضات آنها، آزادی بازداشتشدگان اخیر و همه زندانیان سیاسی است.
سخنگوی قوه قضاییه: مفتخریم که بازداشتهای حداقلی داشتیم
مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه در نشست هفتگی با خبرنگاران از آزادی بلاقید ۱۷۰۰ بازداشتی در مرحله تحقیقات خبر داد و همزمان "محرکان اصلی" در تجمعات را به برخورد قاطع تهدید کرد.
خبرگزاری مهر به نقل از ستایشی نوشت: «نظام جمهوری اسلامی از این افراد نمیگذرد. کسانی هم بر اساس هیجانات به میدان آمدند که مشمول رافت اسلامی میشوند و احکام متتاسب با وضعیت بازداشتیها صادر میشود.»
سخنگوی قوه قضاییه گفته که در یک بازه زمانی ۴۰۰ نفر در تهران دستگیر شده بودند که بعد از بررسیها فورا آزاد شدند. او در نشست رسانهای خود همچنین گفت: «مفتخریم بگوییم که بازداشتهای حداقلی داشتیم و کسانی که در بازداشت هستند شرایط شان خاص است و هدفمند در این جریانات حضور پیدا کردند.»
خبرگزاری میزان نیز از قول ستایشی نوشت: «طرح تفکیک بازداشتشدگان تا حصول نتیجه ادامه پیدا خواهد کرد. با کسانی که عامل اصلی اغتشاشات بودند و مردم را تحریک کردند و از سرویسهای بیگانه خط گرفتند با آنها با قاطعیت برخورد میشود و اقدامات دستگاه قضا عبرتآموز خواهد بود.».
معاون امنیتی وزارت کشور: مطلقا اعترافات اجباری نداریم
مجید میراحمدی، معاون امنیتی- انتظامی وزارت کشور، با اذعان به اعتراضات دانش آموزی، موضوع را به تعداد اندکی از مدارس تقلیل داد. او در نشستی رسانهای گفت: « از بین ۳۰۰هزار مدرسه، کمتر از ۵۰ مدرسه مسئله داشتند که معلمان مدرسه خودشان مدیریت میکنند.»
میراحمدی بازداشت دانش آموزان در داخل مدرسه را رد کرده و همزمان گفته که شاید محصلی در کف خیابان دستگیر شده باشد.
او میانگین بازداشتیها در هر استان را نیز ۱۰۰ نفر عنوان کرده و افزوده که هیچ "اغتشاشگری" آزاد نخواهد شد.
خبرگزاری ایرنا به نقل از این دبیر شورای امنیت کشور نوشت: «کسانی در بازداشت ابراز پشیمانی کردهاند، اما خواستهاند فیلم آنها پخش نشود. اگر فیلمی از کسی پخش میشود حتما با هماهنگی خودش است.»
میراحمدی با اشاره به پیام شروین حاجیپور پس از آزادی، مدعی شده که دستگاههای اطلاعاتی به اصول اخلاقی پایبند هستند و ارسال توییت یا انتشار فیلم افراد آزاد شده به اختیار خودشان صورت میگیرد.
https://twitter.com/i/status/1579783900330872832
وزیر کشور در سنندج: فکر براندازی ابلهانه است
در شهرهای کردستان معترضان جلوی حضور سنگین ماموران امنیتی، سپاه و بسیج ایستادهاند. در حالی که اعتراضات سراسری دامنهدارتر شده و اوج گرفتهاند وزیر کشور در سفر به سنندج جمهوری اسلامی را در "اوج قدرت" معرفی کرد.
دو روز پیش، روزنامهنگاران محلی از استقرار کاروان سپاه پاسداران در مرز بانه و اقلیم کردستان و تدارک احتمالی حمله به احزاب کرد ایرانی مستقر در اقلیم ابراز نگرانی کرده بودند. شامگاه سهشنبه ۱۹ مهر، سازمانهای حقوق بشری کردستان از بالاگرفتن تنش و تیراندازی ممتد در سنندج، بانه، دیواندره و سقز گزارش دادند.
سازمان ههنگاو از به آتش کشیده شدن مجسمه "پیشمرگه مسلمان" در میدان زندان شهر سقز خبر داد. این مجسمه نماد اعضای بومی سپاه در کردستان به شمار میرود.
شبکه حقوق بشر کردستان میگوید پس از تجمع معترضان در حوالی گاراژ بختیاری در بانه، لباسشخصیهای مسلح با تویوتا لندکروز مردم را هدف تفنگ ساچمهزن و گاز اشکآور قرار دادند.
"کولبرنیوز" نیز ویدئوهایی از مواجهه و درگیری معترضان و نیروهای حکومتی همرسان کرده که در یکی از آنها سنگربندی و شعلههای آتش در وسط خیابانی در بانه به چشم میخورد.
اکانت اینستاگرامی "۱۵۰۰ تصویر" ویدئویی از سنندج را بازنشر کرده که صدای رگبار گلوله در آن به گوش میرسد. این اکانت مینویسد: «نیروهای جمهوریاسلامی در خیابانهای سنندج به مردم فحش میدهند و به خانههایشان شلیک میکنند.»
منابع محلی به نقل از کادر درمان سنندج گفتهاند که خرید لوازم پانسمان و بخیه از داروخانهها مخاطراتی چون رهگیری خریدار و "ربایش فرد زخمی و دستگیری صاحبخانه" را در بر دارد. شماری از کاربران شبکههای اجتماعی نیز نوشتهاند که داروخانههای سنندج از فروش وسایل پانسمان منع شدهاند و انتی بیوتیک، سرم و لیدوکایینو به سختی پیدا میشود.
وزیر کشور: براندازی جمهوری اسلامی فکر ابلهانه است
احمد وحیدی، وزیر کشور دولت سیزدهم که به سنندج رفته، اعتراضات مناطق کردنشین را "اغتشاشات حمایت شده" از سوی کومله، پژاک و حزب دمکرات کردستان خواند. او ادعا کرد که جمهوری اسلامی در "اوج قدرت" قرار دارد و براندازی آن را "یک فکر ابلهانه یا از سر نادانی" خواند.
احمد وحیدی عنوان کرد که مردم نباید نگران باشند زیرا نیروهای انتظامی با "عاملان ناامنی" برخورد میکنند. او همچنین مدعی شد که نیروی انتظامی با "چهار جوانی که گول خوردهاند" به "آرامی" برخورد میکند و همزمان گفت: «ولی اگر از حد بگذرد باید جدی برخورد کرد.»
سازمان ههنگاو میگوید از زمان شروع اعتراضات سراسری، تنها ۳۲ نفر در مناطق کردنشین کشته شدهاند.
وزیر آموزش و پرورش: دانشآموز زندانی نداریم
وزیر آموزش و پرورش دولت سیزدهم از تایید بازداشت دانشآموزان طفره رفته و در پاسخ رسانهها ادعا کرده که کسی در جریان اعتراضات زندانی نشده بلکه برای "اصلاح و تربیت" به مراکز روانشناسی ارجاع داده شده است. یوسف نوری گفته که این مراکز قرار است جلوی تبدیل دانش اموزان به "شخصیتهای ضد اجتماعی" را بگیرند.
به گزارش شرق، یوسف نوری در جواب این که چند دانش آموز بازداشت هستند، گفته است: «اینقدری نیست. نمیتوانم امار دقیق بدهم...»
دانش آموزان به خصوص دخترها در جریان اعتراضات سراسری کنونی، نقش چشمگیری در تظاهرات، تحصن و تعطیلی کلاسها ایفا کردهاند. آنها در مدرسه یا خارج از آن مقنعههای خود را در میآورند و شعارهای ضد حکومتی میدهند.
پیشتر، معاون امنیتی – انتظامی وزارت کشور گفته بود که اگر دانشآموزی دستگیر شده، در اعتراضات بوده نه در مدرسه.
دانشگاهها و مراکز آموزشی در آستانه ۲۰ مهر
بعد از تجلی همبستگی عمومی معترضان در روز شنبه ۱۶ مهر، برای تکرار این همراهی در چهارشنبه ۲۰ مهر فراخوانهایی داده شده است. از تبادلات کاربران شبکههای اجتماعی بر میآید که دانشجویان، دانشجویان و مردم شهرها خود را برای این کارزار آماده میکنند.
۱۹ مهر در دانشکده هنر دانشگاه آزاد واحد سوهانک پرفورمنسی از سوی دانشجویان با الهام از ترانه "برای..." اجرا شد. دانشجویان حاضر در این برنامه با پوشاندن چشم و دهان خود، زندگی در خفقان و فشار را به نمایش گذاشتند.
در دانشگاه ادبیات علامه طباطبایی نیز انبوهی از دانشجویان شعارهای برابریطلبانه سر دادند.
ابراز نگرانی از ناپدید شدن آرش صادقی
رضا اکوانیان، شاعر و فعال مدنی در پستی توییتری نوشته که کسی از عصر دوشنبه ۱۸ مهر، از آرش صادقی، فعال حقوق بشر خبر ندارد. اکوانیان به نقل از خانواده صادقی میگوید تلفن او در دسترس نیست: «آرش سال گذشته پس از سالها تحمل حبس و ابتلا به بیماری کندروسارکوما از زندان آزاد شده بود. نگران وضعیت او هستیم.»
امیرعبدالهیان: اروپا اقدام کند، اقدام متقابل میکنیم
وزیر خارجه ایران در تماس تلفنی با همتای فرانسوی خود به "مداخله اروپا" در امور داخلی ایران اعتراض کرده است. حسین امیرعبداللهیان در صفحه شخصیاش در توییتر نوشت: «با خانم کولونا گفتوگو کردم. توافق کردیم احترام و منافع متقابل باید بر روابط حاکم باشد. همنظر بودیم که با خشونت و ترور باید مقابله شود.»
امیرعبداللهیان ادامه داده که ضمن اعتراض به مداخله اروپا یادآور شده که جمهوری اسلامی در صورت اقدامات محدود کننده اتحادیه اروپا، اقدام متقابل میکند.
مقامات اتحادیه از جمله وزیر خارجه آلمان تاکید کردهاند که در واکنش به سرکوب اعتراضات مردمی در ایران، در صدد وضع تحریمهای جدیدی هستند.
خانم کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه با تایید بازداشت پنج فرانسوی در ایران، اعلام کرده که اتحادیه اروپا با جنبههای فنی تحریم ایران موافقت کرده و این تحریمها ۲۵ مهر در شورای این اتحادیه تصویب خواهند شد.
رادیو آلمان