یک روز پس از اعدام سه معترض جوانِ متهم در پرونده موسوم به خانه اصفهان، گروهی از زندانیان سیاسی زن در حیاط زندان اوین در اعتراض به موج اعدامهای اخیر در کشور تجمع کردند. در این تجمع که روز شنبه، ۳۰ اردیبهشت، اتفاق افتاد و شرح آن در حساب چند تن از این زندانیان در شبکههای اجتماعی آمده است، عدهای از سرشناسترین زندانیان سیاسی زن از جمله سپیده قلیان، بهاره هدایت، فائزه هاشمی، نرگس محمدی، ویدا ربانی، نسرین خضری جوادی، شکیلا منفرد، زهره سرو و مهوش شهریاری شرکت داشتند و هر یک سخنانی در محکومیت موج اعدامها ایراد کردند.
حضور بدون حجاب اجباری پانتهآ بهرام و آزاده صمدی
حضور بدون حجاب اجباری پانتهآ بهرام و آزاده صمدی بدون حجاب اجباری در آئین وداع با رضا حداد/ کارگردانی که از مرگ میگفت اما سرشار از شور زندگی بود. مراسم تشییع رضا حداد کارگردان تئاتر با حضور خانواده او و جمع پرشماری از هنرمندان تئاتر و سینما در مقابل خانه هنرمندان برگزار شد. اجرای این مراسم به عهده محمد سلوکی بود. محمد رضاییراد، حسن معجونی، پانتهآ پناهیها، ساسان پیروز، میلاد رحیمی، حبیب رضایی، الهام کردا، ستاره اسکندری، پانتهآ بهرام، سیما تیرانداز، سروش جمشیدی، پریسا مقتدی، علیرضا تابش، مجید رجبی معمار، احمد طالبینژاد، قاسم زارع، پژمان بازغی، سروش جمشیدی، محمد ابراهیمیان، شکرخدا گودرزی و ... از جمله حاضران در این مراسم بودند.
المیرا صالحی: موهای رها، پرچم افراشته اعتراض به حکومت جمهوری اسلامی
وضعیت امروز حجاب در ایران، از نگاه مردم. زنان درباره تجربه بیحجابی در شهر چه میگویند؟ چند روزی است که خبرها و اظهارنظرهای رسمی مسئولان نهادهای مختلف داخل ایران، بر موضوع حجاب زنان متمرکز شده است. موضعگیریهایی که از شدت برخورد با زنان معترض به حجاب اجباری خبر میدهد. در ماههای گذشته، تعداد قابل توجهی از زنان با برداشتن روسری و حذف مانتو در خیابانها و اماکن عمومی حاضر شدهاند و به این شکل، اعتراض خود را به اجبار در شکل پوشش نشان دادهاند.
کودک همسری در ایران: ازدواج ۲۷ هزار دختر نوجوان طی یک سال
از زمستان ۱۴۰۰ تا آخر پاييز ۱۴۰۱ دستكم ۲۷ هزار و ۴۴۸ دختر زير ۱۵ سال در ايران ازدواج کردهاند: روزنامه اعتماد در شماره یکشنبه، ۳۱ اردیبهشت، به بررسی آمار ازدواج دختران زیر ۱۵ سال در ایران و نیز دختران ۱۵ تا ۱۸ ساله که آنها نیز بر اساس اصول مندرج در پیماننامه جهانی حقوق کودکان، در رده سنی کودک محسوب میشوند، پرداخت و نوشت تعداد این ازدواجها که به «کودک-همسری» معروف است، از سال ۱۳۹۹ به بعد مجددا روند افزایشی به خود گرفته است.
داستان یک زندگی
#سپیده_رشنو، اهل #خرم_آباد، ساکن #تهران و دانشجوی #دانشگاه_الزهرا به دلیل «عدم رعایت پوشش اسلامی» به دو ترم تعلیق از تحصیل محکوم شده است. او پیشتر در اواخر تیرماه سال گذشته در پی دیگری با یکی از زنان آمر به معروف بازداشت شد و پس از مدتی اعترافات اجباری او در حالی که آثار شکنجه بر چهرهی او مشهود بود، منتشر گشت. او در صفحهی اینستاگرام خود نوشته است: «توی کمیتهٔ انضباطی دو صفحهٔ سفید دادند و گفتند دفاعت را بنویس. نوشتم:«به عنوان یک شهروند برای لباسی که میپوشم حق انتخاب دارم.» از فروردین ممنوعالورود شدم تا ابلاغ حکم کمیتهٔ انضباطی. بالأخره ابلاغِ شفاهی کردند:
نامهی سپیده قلیان از زندان اوین خطاب به سخنگوی قوه قضائیه
نامهی سپیده قلیان از زندان اوین خطاب به سخنگوی قوه قضائیه: «به نام خداوند رنگین کمان» کشته ندادیم که سازش کنیم! تنها چهار ساعت از خروجم از زندان اوین گذشته بود و تنها چهار ساعت شاهد خیابانِ پس از «زن، زندگی، آزادی» بودم. هنوز حتی نصف مسیر تا خانه را هم طی نکرده بودم، که در جاده بازداشت شدم و روانهی بازداشتگاه بند ۲۰۹ اوین شدم. در این فاصلهی کوتاه از هیچ تحقیر و آزاری برای من کم نگذاشتند. شدیداً ضربوشتم شدم.
سپیده رشنو: بعدِ یک ماه، توانسته بود یک ملاقات حضوری بگیرد
سپیده رشنو: «بعدِ یک ماه، توانسته بود با دستورِ قاضی، قاطیِ یک ننه من غریبم بازیِ خاصی، یک ملاقات حضوری بگیرد. بلکم بتواند در گرمای مرداد، خواهر کوچکش را با آن دمپاییهای آبیِ بند ۲۰۹ در یک ربع یا کمتر توی حیاطِ بازداشتگاه ببیند.پشت درِ همان بازداشتگاهی که این یک ماه نمیذاشتند بیاید اینطرفش. پشت همان دری که هر چند روز یک بار با مادرم از خرمآباد میآمدند، اینطرفترش یک موکت پهن میکردند، مینشستند و منتظر میماندند تا خوشروترین سرباز را پیدا کنند، بلکم دلش بسوزد، بگذارد بیایند تو.
مرگ مشکوک یک فعال سیاسی، یک زن آزاده و مبارز
مرگ مشکوک یک فعال سیاسی، یک زن آزاده و مبارز، که بنظر میرسد، خانه او را آتش زده و باعث مرگ او شده اند. فاجعه ای دردناک که برای دوستان و یاران و همرزمانش یک اتفاق غیر قابل باور و بسیار دردناک است. به همه دوستان آرام عزیز، به خانواده او و همرزمانش صمیمانه تسلیت میگویم و با صحبتی که با دوستانش در ایران داشتم، بنظر میرسد که قتل عمدی اتفاق افتاده و باید اینرا جدی گرفت و هشدار داد به مخالفین حکومت آدمکش اسلامی. حکومتی که دختر بچه ها را بیشرمانه مسموم میکند، اکنون با آتش زدن خانه فعالین سیاسی باعث مرگ وحشتناک آنها میشود. اینرا باید در دنیا جار زد.
الهه توکلیان: سکوت نمی کنم، زنده هستم تا این جنایات رو به تصویر بکشم
سکوت نمی کنم، زنده هستم تا این جنایات رو به تصویر بکشم. سکوت در برابر این جنایات و خون های به تاحق ریخته شده خیانت است،این گلوله رو در میارم تا جلوی دادگاه بزارم!! الهه_توکلیان ،دختر شجاعی که مانند صدها دختر و پسر دیگر، در اعتراضات اخیر، یکی از چشمانش توسط مزدوران ضحاکعلی مورد اصابت گلوله قرار گرفته و اینک برای خارج کردن گلوله در بیمارستانی در ایتالیا بستری شده، ساعاتی قبل از عمل جراحی نوشت: روزی در دادگاه میگم با چه منطقی، ۱۰ دقیقه بعد آغاز اعتراضات شروع به تیراندازی کردید؟؟
سمانه: حجاب و یک ماجرای نمونهوار
مقاومت امری روزمره است؛ شکلهای مختلف آن تمرین شده است. اما در سایهی رژیمی غیرعادی، هر چیزی ممکن است غیرعادی شود. "نیوشا" سرشار است از ترس، دلهره، تنفر و حسرت. این روایتِ او است در بهار ۱۴۰۲ در بازار بزرگ تهران. روایتی که محصولِ برخورد روسری نداشتن او، ایدئولوژی اسلام سیاسی و اوباشِ حکومتی در یک فضای عمومی است. مدتهاست که در فضای بیرون از خانه هم روسری به سر ندارد. تا پیش از قیام ژینا، آن را دور گردنش میپیچید. روسری در ترکیب لباس و پوشش وجود داشت، ولی در عمل هیچ کارکردی نداشت.
غزل رنجکش: خواستم یادآوری کنم تلاش های این چندماه هممون بی ثمر نمیمونه
غزل رنجکش: خواستم یادآوری کنم تلاش های این چندماه هممون بی ثمر نمیمونه در اصل همین که اصرار دارن همه تلاش هارو بی نتیجه و شرایط رو سخت تر از قبل جلوه بدن بدین معناست ما نباید پا پس بکشیم... زندگی میکنیم اما فراموش نمیکنیم..
پیام قدردانی الهه محمدی، نیلوفر حامدی و سمانه اصغری
سلام. شش ماه را گذراندیم. ما این سوی دیوارهای بلند زندان و شما همدلان و عزیزان، سوی دیگر. با این حال جوانههای سرانگشتانتان، امید را در دل ما زنده نگه داشت و گرمای دلتان، توان ادامه دادن را در زانوانمان. از شما بسیار آموختیم. شما که با مهربانی و حمایت بیدریغ، کنار ما، خانوادههایمان و دوستانمان بودید. در آغاز سال نو وظیفه خود میدانیم دستان پرمهرتان را بفشاریم و سپاسگزارتان باشیم. به امید روزهای روشنتر، کنار هم، در سال ۱۴۰۲.
نامه سپیده قلیان از داخل زندان به نمایشگاه کتاب تورین ایتالیا
معرفی کتاب سپیده قلیان در نمایشگاه کتاب شهر تورین ایتالیا و خواندن نامه او از داخل زندان: نامهای از سپیده قلیان از زندان در مراسم رونمایی ترجمه ایتالیایی کتاب او در نمایشگاه بینالمللی کتاب تورین ایتالیا خوانده شد. پیشتر شهر تورین به این فعال سیاسی زندانی در ایران عنوان شهروند افتخاری را داده بود. کتاب سپیده قلیان با عنوان «تیلاپیا خونِ هورالعظیم را هورت میکشد» روایت و مشاهدات او از دوران بازداشت در بازداشتگاه اداره اطلاعات دزفول و زندان زنان سپیدار اهواز است.
حضور بدون حجاب اجباری پانتهآ بهرام
خبرگزاری مهر روز پنجشنبه گزارش داد مدیر سینما لوتوس بهدلیل عدم رعایت حجاب اجباری از سوی یک بازیگر برکنار شد. پانتهآ بهرام، بازیگر سینما، روز چهارشنبه در «اکران مردمی» آخرین قسمت سریال «پوست شیر» که در سینما لوتوس برگزار شد بدون حجاب اجباری حاضر شد. اقدام او با استقبال گسترده کاربران شبکههای اجتماعی روبرو شد. معاون نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی روز پنجشنبه گفت که «با توجه به حضور بدون حجاب یکی از بازیگران زن و عدم اقدام درست و بهموقع مدیریت سینما در کنترل برنامه و عدم هدایت فرد متخلف و قانونشکن به بیرون از فضای سینما، مدیر آن بهعلت ضعف مدیریت از سمت خود برکنار شد».
نعیمه دوستدار: به نام زن، به نام زندگی و آزادی
نوروز با گیسوان سرخ تو در راه: سال ۱۴۰۱ چه جایگاهی در تقویم مبارزات زنان دارد؟ دستاوردها و تجربههای آن برای سال جدید و مبارزه پیش رو کداماند؟ سال ۱۴۰۱ مثل هر سال با اخبار خشونتها و زنکشیها آغاز شد: روایت زنانی که به دست شوهران و پدران و برادران به قتل میرسیدند و ناموس و غیرت، قاتلانشان را در دادگاهها از مجازات نجات میدادند. همزمان برنامههای حکومت برای ترویج خشونت علیه زنان در حال اجرا بود: تلاش برای تفکیک جنسی فضاهای عمومی، اجرای بخشهای تازهتری از قوانین مشوق بارداری و تنگتر کردن مرزهای حجاب از تریبونهای رسمی و غیر رسمی.