زیر سایه چین ، توافق غافلگیرکننده ایران و عربستان سعودی

شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

دیپلماسی: زمین لرزه ژئوپلیتیگ در منطقه: ولیعهد سعودی محمد بن سلمان (MBS) مهارت های یک بند باز را در سیاست خارجی به دست آورده است. آخرین عملیات آکروباسی او بدون شک خطرناک ترین است. در کمال تعجب همگان، عربستان سعودی و ایران به همراه چین اعلام کردند که دو کشور در حال احیای روابط دیپلماتیکی هستند که در سال ۲۰۱۶ قطع شده بود. توافق عربستان و ایران در نشست مشاوران امنیت ملی دو کشور در چین انجام شد. این موفقیت نادر میانجی گری چین در درگیری های خاورمیانه، هدیه ای از سوی دو کشور به پکن است.

عربستان سعودی پس از حمله به سفارت این کشور در تهران در سال ۲۰۱۶ در اعتراض به اعدام یک روحانی برجسته شیعه سعودی، روابط خود را با ایران قطع کرد.

تقویت نظامی پادشاهی
احیای روابط ایران و عربستان در حالی صورت گرفت که ایران نسبت به تهدید عربستان نگران شده بود. تهران هزینه های هنگفت عربستان سعودی برای ایجاد صنعت دفاع ملی و همکاری این کشور با ایالات متحده برای تبدیل ارتش سعودی به یک نیروی جنگنده موثر را با دلمشغولی دنبال می کرد. علاوه بر دستیابی ریاض به سامانه‌های تسلیحاتی پیشرفته آمریکایی و اروپایی که ایران به آن‌ها دسترسی ندارد، این پادشاهی قصد دارد قابلیت‌هایی ایجاد کند که ستون فقرات استراتژی دفاعی ایران، یعنی پهپادها و موشک‌های بالستیک را هدف قرار دهد.
در سال‌های اخیر، عربستان سعودی با چین برای ساخت یک مرکز تولید پهپاد در این کشور به توافق رسیده است. این اولین کارخانه تولید چین در خارج از کشور خواهد بود. و ایالات متحده و عربستان سعودی قصد دارند اولین رزمایش آزمایشی ضد پهپاد خود را در پایان این ماه برگزار کنند. تصاویر ماهواره‌ای سال‌های اخیر نشان می‌دهد که پادشاهی با کمک فناوری چینی پایگاه‌های موشکی ساخته است.
از سوی دیگر ایران، موازی با تلاش ها برای جلوگیری از تشدید تنش در خلیج فارس ، اخیراً با اضافه کردن یک کشتی جدید و ۹۵ پرتابگر موشک سریع به نیروی دریایی ، توان نظامی اش را افزایش داده است. همچنین صحبت از دستیابی تهران به جنگنده های روسی سوخو-سو-۳۵ (Sukhoi-Su-35) است. علاوه بر این، ارتش ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با ابتکار و خلاقیت، مشکلات ناشی از تحریم‌های سخت آمریکا را جبران کرده اند.

James M. Dorsey
محقق در دانشگاه سنگاپور

نویسنده James M. Dorsey برگردان شروين احمدي

https://ir.mondediplo.com/2023/03/article4376.html