حمید نوری با دو تبعه سوئد مبادله و به ایران بازگردانده شد

شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

حمید نوری که آبان ۹۸ در سوئد بازداشت و به حبس ابد محکوم شد، با دو تبعه سوئدی که در ایران زندانی بودند، مبادله گردید و به ایران بازگردانده شد.  حمید نوری ـ معروف به حمید عباسی ـ عصر شنبه ۲۶ خرداد ۱۴۰۳/ ۱۵ ژوئن ۲۰۲۴ به ایران بازگشت. کاظم غریب‌آبادی، معاون امور بین‌الملل و دبیر ستاد حقوق بشر اسلامی قوه قضاییه و چند تن دیگر از مسئولان دولتی و قوه قضاییه در فرودگاه مهرآباد به استقبال او رفتند.

ناصر کنعانی مقدم، سخنگوی وزارت خارجه ایران پیش از آنکه تصاویر ورود نوری به ایران منتشر شود، بازگشت او را به «وطن و آغوش خانواده» تایید کرد.

نوری در بدو ورود به ایران مقابل دوربین صدا و سیما نشست و برای شاکیان و شاهدان دادگاهی که او را به حبس ابد محکوم کرد، رجز خواند و گفت که «خدا من را آزاد کرد».

او پرونده قضایی که بر اساس آن محاکمه و محکوم شد را «بسیار پیچیده» توصیف کرد و گفت که «هر کاری که انجام داده برای خدا بوده است».

نوری به عنوان دادیار زندان گوهردشت یکی از دست‌اندرکاران شکنجه و اعدام زندانیان سیاسی در دهه ۶۰ و به ویژه ۱۳۶۷ است.

او پس از پنج سال بازداشت و محکومیت به حبس ابد در سوئد، با میانجیگری عمان با دو تبعه سوئدی مبادله شد.

 

نخستین بار ظهر ۲۶ خرداد کاظم غریب‌آبادی، معاون امور بین‌الملل قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران ادعا کرد حمید نوری، از دست‌اندرکان شکنجه و اعدام زندانیان سیاسی عضو سازمان مجاهدین خلق و سازمان‌های چپ‌گرا در دهه ۶۰ خورشیدی آزاد شده است. همزمان خبرگزاری رسمی دولت عمان و نخست وزیر سوئد هم تبادل زندانیان میان ایران و سوئد را تایید کردند.

غریب‌آبادی در شبکه اجتماعی ایکس (پیش از این توییتر) نوشت:

خرسندم به اطلاع ملت عزیز ایران برسانم که آقای حمید نوری که از سال ۹۸ در سوئد در بازداشت غیر قانونی به سر می‌برد، آزاد و تا ساعاتی دیگر به کشور بازخواهد گشت.

او آزادی حمید نوری را مرهون تلاش‌های قوه قضاییه، وزارت اطلاعات و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه دولت ابراهیم رئیسی که در سانحه سقوط بالگرد مُرد، دانست.



با این حال خبرگزاری رسمی دولت عمان نوشت تبادل زندانیان با میانجیگری دولت عمان صورت گرفته است و دو طرف برای مبادله زندانیان توافق کرده‌اند.

این خبرگزاری گفت زندانیان دو طرف از تهران و استکهلم به مسقط انتقال داده شدند تا اقدامات لازم برای بازگشت آن‌ها به کشورهایشان انجام شود.

مجید نوری، فرزند حمید نوری هم در خبر آزادی پدرش را تایید کرد و نوشت: او در آستانه بازگشت به ایران است. فرزند یکی از دست‌اندرکاران شکنجه و اعدام زمان ورود دادیار سابق زندان گوهردشت به تهران را ساعت ۱۷ اعلام کرد و خواستار حضور همدستان او در فرودگاه مهرآباد شد.

نخست وزیر سوئد هم خبر آزادی حمید نوری را تایید کرد. او گفت که نوری با دو تبعه سوئدی که در ایران زندانی بودند، مبادله شده است؛ یوهان فلودرس و سعید عزیزی. او در شبکه ایکس نوشت: خوشحالم که به شما اطلاع بدهم یوهان فلودرس و سعید عزیزی در هواپیما به مقصد سوئد نشسته‌اند و به زودی به خانواده‌هایشان خواهند پیوست.

عزیزی آبان ۱۴۰۲ در تهران بازداشت شد. دادگاه انقلاب او را به پنج سال زندان محکوم کرد.

یوهان فلودرس، کارمند اتحادیه اروپا هم در بهار ۱۴۰۱ در ایران بازداشت شده بود. مدعی العموم از دادگاه خواسته بود فلودرس را به دلیل «فساد فی الارض» به «اشد مجازات» محکوم کند. علاوه بر این دو، احمدرضا جلالی، شهروند دو تابعیتی ایران و سوئد نیز به اتهام جاسوسی در ایران زندانی و به اعدام محکوم شده است.

در همین رابطه رضا شفاخواه، وکیل سعید عزیزی که آبان ۱۴۰۲ در ایران بازداشت و به پنج سال زندان محکوم شده بود، گفت موکلش برای مبادله با نوری از ایران خارج شده و او از این مبادله بی اطلاع بوده است.

جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در شبکه اجتماعی ایکس از تبادل نوری با دو تبعه سوئدی استقبال کرد و گفت که با مشارکت اعضای اتحادیه اروپا به کار خود برای آزادی سایر شهروندان اروپایی که در ایران زندانی شده‌اند، ادامه خواهد داد. او از دولت عمان به دلیل میانجیگری در این تبادل تشکر کرد.

نوری، دادیار زندان گوهردشت در سال ۱۳۶۷ آبان ۱۳۹۸/ نوامبر ۲۰۱۹ هنگام ورود به سوئد بازداشت شد. محاکمه او با حضور بازماندگان، خانواده زندانیان اعدام شده و زندانیانی که او را در زندان دیده بودند ۹۲ جلسه طول کشید. او نخستین فرد از دست‌اندرکاران شکنجه و کشتار زندانیان سیاسی در دهه ۶۰ است که محاکمه و محکوم می‌شود. در جریان رسیدگی به اتهام او چندین مرتبه نام ابراهیم رئیسی، از اعضای هیئت مرگ و رئیس‌جمهوری پیشین ایران که در سانحه سقوط بالگرد مُرد مطرح شد.

دادگاه بدوی و تجدیدنظر هر دو نوری را به حبس ابد محکوم کردند.

پس از اعلام رسمی خبر مبادله نوری با دو تبعه سوئدی، گروهی از هواداران سازمان مجاهدین خلق در استکلهم به نشانه اعتراض تجمع کردند. فعالان حقوق بشر و سیاسی در خارج از ایران مبادله نوری را تسلیم شدن اروپا در برابر گروگانگیری و باج‌خواهی جمهوری اسلامی توصیف کردند.

۲۶ خرداد ۱۴۰۳

https://www.radiozamaneh.com/