در زندان قزلحصار ایران چه می‌گذرد؟؛ «آماده کشته‌شدن هستیم»

شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

یک هفته پس از انتقال ناگهانی دستکم ۱۳ زندانی سیاسی از زندان اوین به قزلحصار، حمزه سواری در نامه‌ای از این زندان، آن را «سیاهچاله» و «قتلگاهی وحشتناک» توصیف کرده که «جان تمام زندانیانش به معنی دقیق کلمه در خطر دائم است». حمزه سواری زندانی سیاسی عرب که ۱۸ سال است در زندان به سر می‌برد نیز در نامه‌ای نوشته «این سیاهچاله نه محلی برای نگهداری زندانیان بلکه قتلگاهی وحشتناک است».

به گفته او «ساختمانی که برای زندانیان سابق گوهردشت در قزل اخدود[قزلحصار] در نظر گرفته شده است، یعنی واحد ۳، در بهترین حالت ظرفیت نگهداری ۵۰۰ زندانی را داراست اما در حال حاضر حداقل ۲۰۰۰ زندانی در آن نگهداری می‌شود. مساله‌ای که باعث تراکم فاجعه‌آمیز جمعیت و در نتیجه درگیری‌های خونین، تجاوز، ضعیف‌کشی و انواع بیماری‌های جسمی و روانی می‌شود.»

به دنبال تصمیم غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه ایران، با تعطیلی زندان گوهردشت کرج تغییرات گسترده‌ای در ترکیب زندانیان درون زندان رخ داده است.

اکنون حمزه (لفته) سواری زندانی سیاسی در نامه‌ای که جدیدترین توصیف از وضعیت فعلی قزلحصار است نوشته: «در این زندان زندانیان سنی مذهب، زندانیان سیاسی، زندانیان در انتظار اجرای حکم اعدام، زندانیان تنبیهی و خطرناک و… همه در کنار هم نگهداری می‌شوند. جان تمام زندانیان این زندان به معنی دقیق کلمه در خطر دائم است. تنها راه حل آن بستن هر چه زودتر این زندان و انتقال زندانیان به محل مناسب جهت نگهداری است در غیر این صورت باید منتظر وقوع یک فاجعه انسانی در آینده نزدیک بود.»


این چندمین گزارش از شرایط این زندان است که در چند روز گذشته از درون زندان به بیرون درز می‌کند.

زندان قزلحصار

«واحد ۳ در بهترین حالت ظرفیت نگهداری ۵۰۰ زندانی را داراست اما در حال حاضر حداقل ۲۰۰۰ زندانی در آن نگهداری می‌شود.»

«برای به تاخیر انداختن حکم اعدام زندانی دیگری را می‌کشند»
سعید ماسوری زندانی سیاسی هم در نامه‌ای دیگر نوشته «بعد از ۲۳ سال زندان به گمانم بدترین شرایط و جنایات حکومت در زندان‌ها را دیده و تجربه کرده‌ام».

سعید ماسوری زندانی که به تازگی به قزلحصار منتقل شده‌ است با هشدار درباره امنیت زندانیان، آیت‌الله خامنه‌ای رهبر ایران و غلامحسین محسنی اژه‌ای رئیس قوه قضائیه مسئول جان زندانیان دانسته است.

او در نامه خود نوشته «ما در زندان آماده کشته شدن هستیم.»

آقای ماسوری می‌نویسد: «همین الان در سلول‌های بغل جوانانی چند نفره در پشت درهای آهنی و دیوارهای بتونی در انتظار اعدام به سر می‌برند.»

او در ادامه نوشته «اینها حتی اگر برای به تاخیر انداختن حکم اعدامشان به ما زندانیان سیاسی حمله کرده و ما را به قتل برسانند، تا پرونده قتل جدید گشوده شود (چیزی که مرسوم است) هیچ ملامتی بر آنها نیست. چرا که تنها راه نجات و یا حداقل به تعویق انداختن اعدامشان همین است.»

این در حالی است که بنابر آیین‌نامه زندان‌ها و قانون تفکیک جرایم، می‌بایست زندانیان را بر اساس جرایمشان طبقه‌بندی و تفکیک کرد.

آقای ماسوری نوشته در این زندان «کمترین امکان تغذیه‌ای، بهداشتی، درمانی و حتی جایی نیم متری برای نشستن هم وجود ندارد.»

در این نامه آمده «در اطاقی تقریبا ۹ متری ۱۵-۱۶ نفر را ریخته‌اند و حق کمترین اعتراضی را هم ندارند. نه آب، نه غذا، نه تن پوش شایسته انسانی. هیچ و هیچ چیز به زندانیان نمی‌دهند تا حدی که پرسنل زندان حتی از جا و غذای خود صرفنظر کرده آن را هم به زندانیان می‌دهند.»

انتقال غافلگیرانه زندانیان با «دستبند و پابند» به قزلحصار

قزلحصار را به عنوان یکی از بزرگ‌ترین زندان‌های ایران و خاورمیانه می‌شناسند

صبح روز یکشنبه دوازدهم شهریورماه، ۱۳ زندانی بدون اطلاع قبلی از زندان اوین به زندان قزلحصار کرج منتقل شدند.

سعید ماسوری، جعفر ابراهیمی، کامیار فکور، احمدرضا حائری، رضا سلمان زاده، لقمان امین پور، افشین بایمانی، سپهر امام جمعه، زرتشت احمدی راغب، محمد شافعی، سامان صیدی (یاسین)، حمزه سواری و مسعود رضا ابراهیمی‌نژاد زندانیانی هستند که به قزل الحصار منتقل شده‌اند.

حمزه سواری هم در روایتی از انتقال غافلگیرانه‌شان به قزلحصار نوشته پس از ورود به دفتر رئیس بند هشت زندان اوین، گارد زندان آنها را دو به دو دستبند و پابند زده و حتی به آنها گفته نشده مقصد کجاست.

آقای سواری می‌نویسد «همین که به ساختمان مرکزی زندان اوین نزدیک شدیم با ایستادن اتوبوس و شنیدن صدای اعتراض بعضی از زندانیان به دستبند و پابند و عدم رعایت قانون، متوجه شدیم که در این سفر تنها نیستیم. با ورود افراد جدید و تجدید دیدار با برخی چهره‌های آشنا و آشنایی با چهره های جدید غم جدایی بدون خداحافظی از دوستان دیگر برای لحظاتی تسکین یافت.»

به گفته او زندانیان در طول مسیر «سرود» خواندند.

التهاب در اوین پس از انتقال به قزلحصار
وضعیت زندان اوین هم ملتهب است.

اخیرا کیوان مهتدی فعال کارگری محبوس در زندان اوین «به صورت تنبیهی به سلول‌ انفرادی» منتقل شد. آقای مهتدی یک فایل صوتی خواستار بازگرداندن جعفر ابراهیمی و کامیار فکور، دو نفر از فعالان صنفی و مدنی به از قزلحصار به زندان اوین شده بود.

همزمان وکیل بهاره هدایت زندانی سیاسی سرشناس در ایران، گفته بود او پس از ۱۰ رو اعتصاب غذا ۸ کیلو وزن کم کرده است و به سختی راه می‌رود. خانم هدایت در حمایت از دیگر زندانیان از جمله آزادی الهه محمدی و نیلوفر حامدی دست به اعتصاب زده است.

به جز بهاره هدایت، فرهاد حافظی، زندانی سیاسی دیگر در زندان اوین هم با انتشار یک فایل صوتی از بند ۴ این زندان خبر داد که «در اعتراض به نقض دادرسی منصفانه و صدور احکام ناعادلانه از طرف دادگاه‌های انقلاب و در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی به زندانیان سیاسی که دچار بیماری هستند و امنیتی‌سازی روند درمان زندانیان سیاسی» اقدام به اعتصاب غذای تر و دارو کرده‌ است. ‌

https://www.bbc.com/persian