حمله "شیمیایی" به بیش از ۱۰۰ مدرسه، مسمومیت ۵ هزار دانش‌آموز

شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

حضور نیروهای درمانی و اورژانس مقابل خوابگاه دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به دنبال حمله با گاز سمی. با گذشت بیش از پنج ماه و نیم از آغاز اعتراضات سراسری، شامگاه دوشنبه شهر مهاباد شاهد تجمع خیابانی در اعتراض به «حمله با گاز سمی به مدارس و دختران دانش‌آموز» بود و همزمان شعارهای شبانه ضد حکومتی در چند منطقه تهران از جمله پونک، شهرک اکباتان، شاهین جنوبی، جنت‌آباد و نارمک طنین‌انداز شد. جمعی از مردم در شهر مهاباد شامگاه دوشنبه با برپایی تجمع خیابانی به «حمله با گاز سمی به مدارس و دانش‌آموزان دختر» اعتراض کردند.

سایت حقوق بشری هه‌نگاو تصاویری از تجمع اعتراضی معترضان در مهاباد را منتشر کرد که نشان می‌دهد معترضان با افروختن آتش یکی از خیابان‌های مهاباد را بسته‌اند و اقدام به سردادن شعارهایی چون «مرگ بر دیکتاتور» می‌کنند.
در تهران نیز شامگاه دوشنبه پانزدهم اسفند ماه جمعی از مردم در منطقه پونک، واقع در غرب تهران، اقدام به سردادن شعارهای شبانه ضد حکومتی کردند. معترضان در پونک همچنین با سردادن شعار «مرگ بر حکومت بچه‌کش»، «مرگ بر خامنه‌ای، لعنت بر خمینی» و «مرگ بر دیکتاتور» به حملات انجام شده با گاز سمی به مدارس و دختران دانش‌آموز اعتراض کردند.
کاخ سفید روز دوشنبه ۱۵ اسفند اعلام کرد که تحقیقات در مورد مسمومیت‌های سریالی دانش‌آموزان دختر در ایران می‌تواند در دستور کار سازمان ملل قرار بگیرد.
بر اساس گزارش‌ها طی سه ماه اخیر صدها مدرسه در شهرهای مختلف ایران هدف حملات با گاز سمی قرار گرفته‌اند. یکی از اعضای کمیته حقیقت‌یاب مجلس شورای اسلامی، شمار مدارس درگیر این ماجرا را ۲۳۰ واحد در ۲۵ استان کشور عنوان کرده و گفته است که بیش از ۵ هزار دانش‌آموز نیز مسموم شده‌اند.
این حملات به دنبال فروکش کردن اعتراضات خیابانی در ایران که اواخر شهریور ماه در واکنش به جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد تهران شکل گرفت، آغاز شد و موجی از وحشت و نگرانی را در میان خانواده‌های ایرانی برانگیخته است.
کارین ژان-پی‌یر، سخنگوی کاخ سفید، با اشاره به کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل متحد که اوایل آذر ماه در رابطه با سرکوب اعتراضات اخیر در ایران تشکیل شد، اظهار داشت: «اگر این مسمومیت‌ها مربوط به شرکت در اعتراضات باشد، این امر در حیطه وظایف مأموریت کمیته مستقل حقیقت‌یاب سازمان ملل قرار می‌گیرد.»

همزمان با ادامه و گسترش حملات با گاز سمی به مدارس و دانش‌آموزان دختر در ده‌ها شهر ایران، شامگاه دوشنبه پانزدهم اسفند ماه دو خوابگاه دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز هدف این حملات قرار گرفت.
شوراهای صنفی دانشجویان کشور گزارش داد که «خوابگاه میلاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ساعاتی پیش مورد حمله‌» قرار گرفته است.
در گزارش شوراهای صنفی دانشجویان که در ساعات‌های پایانی شامگاه دوشنبه منتشر شد، آمده است که «در حال حاضر دانشجویان از خوابگاه بیرون آمده‌اند اما هنوز اطلاع دقیقی از تعداد مسمومین در دست نیست.»
همزمان کانال تلگرامی «دانشجویان متحد» نیز با انتشار تصاویری از دانشجویان دختر خوابگاه‌های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که در فضای باز و محوطه اطراف این خوابگاه‌ها تجمع کرده‌اند، از حمله به «دو خوابگاه دختران» این دانشگاه گزارش داد.

سخنگوی کاخ سفید: مسموم کردن دخترانی که در ایران به‌دنبال تحصیل هستند اقدامی شرم‌آور است
سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه در واکنش به حملات گسترده با گاز سمی به مدارس دخترانه در ایران گفت که مسموم کردن دخترانی که در ایران به‌دنبال تحصیلات هستند «اقدامی شرم‌آور است».
کارین ژان پی‌یر که در یک نشست مطبوعاتی با خبرنگاران سخن می‌گفت، افزود: «مسموم‌سازی دختران دانش‌آموز در سرتاسر ایران امری بی‌رحمانه است».
بر اساس گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های ایران، تاکنون دستکم پنج هزار دانش‌آموز در جریان این حملات که از سه ماه پیش آغاز شده است، مسموم و برخی از آن‌ها نیز در بیمارستان بستری شده‌اند.

یک نماینده مجلس: تاکنون بیش از پنج هزار دانش‌آموز در ایران مسموم شده‌اند
محمدحسن آصفری اعلام کرد که بر اساس گزارش‌ها، تا روز یکشنبه، بیش از پنج هزار دانش‌آموز دختر و پسر در ۲۵ استان کشور و ۲۳۰ مدرسه دچار مسمومیت شده‌اند.
این عضو کمیته حقیقت‌یاب مجلس در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا تصریح کرد این آمار بیشترین مسمومیت مربوط به دختران و کمترین مربوط به پسران بوده است.
او همچنین منشأ این مسمومیت‌ها را انتشار«گازی خاص» عنوان کرد و گفت باید همچنان منتظر نتایج «سم‌شناسی» از سوی وزارت بهداشت بود.
با گذشت بیش از یک صد روز از آغاز حملات با گاز سمی به مدارس در نقاط مختلف ایران، هنوز گزارش روشن و دقیقی از سوی نهادهای رسمی حکومت ارائه نشده است.
ثبت بیش از «دو هزار و ۴۰۰ مورد» مسمومیت با حملات گازی در مدارس ایران
ارزیابی مجموع گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های ایران حاکی است که در سه ماه گذشته بیش از دو هزار و ۴۰۰ مورد مسمومیت در مدارس ایران به ثبت رسیده است.
بر اساس این گزارش‌ها، بیش از ۱۰۰ مدرسه در این مدت هدف حملات با گاز سمی قرار گرفته‌اند، اگرچه شاهدان عینی بر این باورند که آمار حقیقی «بالاتر» از موارد گزارش‌شده است.
تا کنون آمار رسمی دقیقی در رابطه با شمار افراد مسموم‌شده در مدارس که عمدتاً دختران دانش‌آموز را هدف گرفته، منتشر نشده است.
وزارت بهداشت جمهوری اسلامی عصر دوشنبه گزارش داد نتایج اولیه بررسی مسمومیت دانش‌آموزان نشان می‌دهد که «ماده محرک» به کار رفته در این حملات «استنشاقی است» و «خودش حالت گازی دارد».
پیشتر، محمدرضا هاشمیان، پزشک فوق‌تخصص بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان مسیح دانشوری، تصریح کرده بود گازهایی که برای مسمومیت دانش‌آموزان استفاده می‌شود «ترکیبی» است و دسترسی به آن‌ها «برای افراد عادی امکان‌پذیر نیست».
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که چهارشنبه آینده هم‌زمان با روز جهانی زن، جایزه افتخاری «زنان شجاع ۲۰۲۳» را به «زنان و دختران معترض ایران» که از ۲۶ شهریور در واکنش به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت پلیس «امنیت اخلاقی» به خیابان‌ها آمدند، اهدا خواهد کرد.
در بیانیه‌ای که روز دوشنبه ۱۵ اسفند از سوی دفتر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا منتشر شد آمده است: «خشونت علیه زنان به پشتیبانی حکومت در ایران پیشینه‌ای تاریخی دارد، با این حال قتل وحشیانه (مهسا) امینی جامعه ایران را به واکنش واداشت و جنبشی اعتراضی را برانگیخت».
این بیانیه با اشاره به این‌که «کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت پلیس موسوم به "امنیت اخلاقی" در تهران، جرقه اعتراضات مردمی چندین ماهه به رهبری زنان را در ۳۱ استان ایران زد»، افزوده است: «در روزهای پس از مرگِ امینی، زنان و دختران ایرانی به خیابان‌ها آمدند، روسری‌هاشان را برداشتند و سوزاندند و گیسوان خود را قیچی کردند».
مراسم اهدای جوایز بین‌المللی «زنان شجاع» روز ۸ مارس (۱۷ اسفند) با حضور آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده و جیل بایدن، بانوی اول آمریکا و همسر جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، برگزار خواهد شد.
دولت ایالات متحده برای هفدهمین سال این جایزه را به زنانی از سراسر جهان اهدا می‌کند که شجاعتی مثال‌زدنی از خود نشان داده‌اند یا برای حقوق بشر، ایجاد عدالت و برابری جنسیتی و بهبود موقعیت زنان در جوامع خود تلاش کرده‌اند.
https://www.radiofarda.com/a/32042577.html