آمار وزارت صحت عامه افغانستان/ بهداشت و درمان، نشان می دهد اعتیاد در افغانستان روند رو به افزایش دارد و همچنان به عنوان یک بحران اجتماعی قلمداد می شود. گزارش های اخیر این وزارت حاکی از دو برابر شدن آمار معتادان به مواد مخدر طی سالهای اخیر است. بگفته این وزارت، حدود سه میلیون معتاد به مواد مخدر در افغانستان زندگی می کند. وزارت صحت عامه و وزارت مبارزه با مواد مخدر دو نهاد مهم حکومتی برای مبارزه با اعتیاد به مواد مخدر هستند و برنامه هایی را روی دست گرفته اند.
در کنار برنامه های حکومت افغانستان، حرکت های خودجوشی نیز برای مبارزه با اعتیاد شکل گرفته است. لیلا حیدری، یکی از این حرکت ها را سازماندهی و اجرا می کند.
زن بودن، رستورانداری و کمپ ترک اعتیاد
لیلا حیدری، چند سال پیش، وقتی از دیار مهاجرت به افغانستان بازگشت هیچ وقت فکر نمی کرد که در کابل، مادر مردان دور افتاده از جامعه شود و انها را به زندگی برگرداند. لیلا حیدری، صاحب رستورانی در کابل است که چند سالی است از درآمد ان، کمپ ترک اعتیاد مادر را اداره می کند.
لیلا می گوید که هیچگاه درگیری ذهنی کمک به معتادان او را رها نکرده است. او همیشه به این فکر می کرد که برای آنها چه کاری می تواند انجام دهد. کسانی که به گفته لیلا می توانستند همچون برادرش، یک نابغه باشند.
زن بودن، رستوران داری و کمپ ترک اعتیاد سه مفهومی است که لیلا هر روز با آن زندگی می کند. لیلا در اینباره به یورونیوز می گوید: «بعد از مدتی که در کمپ مادر مشغول به کار شدم، فهمیدم که با خلاء مالی مواجه هستم. تقاضای کمک از مردم برای من بسیار سخت بود و شما اگر یک خانم باشید می توانید درک کنید که به عنوان یک خانم کار کردن و نیاز اقتصادی داشتن، وضع مشکلی را ایجاد می کند چون با تقاضاهای جنسی (نامشروع) روبرو می شوید.»
زندگی دوباره
محمد نسیم علیزاده، یکی از مردانی است که حدود نیمی از عمرش را با اعتیاد گذرانده است. او راه های مختلفی را برای ترک اعتیاد تجربه کرده است. او روزهایی را به یاد می آورد که در شفاخانه/بیمارستان ها و کلینیک های ترک اعتیاد بستری شده اما دوباره به مصرف مواد مخدر روی آورده است. پس از آن خونش را تعویض کرده اما این تلاش هم نتیجه ای در برنداشت. محمد نسیم پس از اشنایی با کمپ ترک اعتیاد مادر از سه سال به این سو، اعتیاد را در کمپ مادر ترک کرده و از انوقت تا به امروز بعنوان مدیر کمپ مادر مشغول به فعالیت است.
کارشناسان اجتماعی در افغانستان می گویند که تعداد محدودی از معتادان به زندگی طبیعی بر می گردند و بسیاری از آنان تا پایان عمر با معضل مصرف مواد مخدر دست به گریبان می مانند.
کمپ ترک اعتیاد مادر، یکی از ده ها کمپ ترک اعتیاد در افغانستان است؛ کمپی که با وجود تجربه موفقش، بدون شک به تنهایی جوابگوی روند رو به افزایش اعتیاد در افغانستان نیست.
https://per.euronews.com/2017/01/27/afghanistan-addiction-leila-heidary-mother-camp