«فایننشال تایمز» پنجشنبه دوم اسفند به نقل از پنج مقام اروپایی گزارش داد که ایالات متحده با استفاده از عبارت «تجاوز روسیه» در بیانیه «گروه هفت» به مناسبت سومین سالگرد آغاز جنگ روسیه و اوکراین مخالفت کرده است؛
مسئلهای که میتواند نمایش سنتی اتحاد در داخل این گروه را با چالش مواجه کند. به گفته این مقامات غربی، فرستادگان آمریکا با استفاده از عبارت «تجاوز روسیه» و توصیفات مشابهی که رهبران «گروه هفت» از زمان آغاز جنگ در 24 فوریه 2022 برای توصیف این درگیری به کار میبردند، مخالفت کردهاند.
این مقامات همچنین اعلام کردند که «گروه هفت» هنوز در مورد مشارکت ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، در نشست مجازی روز دوشنبه آینده نیز به توافق نرسیده است.
این اختلاف در حالی رخ میدهد که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، اخیراً اوکراین را مقصر آغاز جنگ دانسته و حتی زلنسکی را «دیکتاتور» خوانده و او را عامل آغاز این درگیری معرفی کرده است.
ترامپ در «تروث سوشال»، شبکه اجتماعی خود، زلنسکی را «دیکتاتوری بدون انتخابات» توصیف کرده و گفته است: «او باید سریعا اقدام کند، وگرنه دیگر کشوری برایش باقی نخواهد ماند.»
این اظهارات پس از آن مطرح شد که زلنسکی مدعی شد ترامپ در دام تبلیغات گمراهکننده روسیه گرفتار شده است.
فضای پرتنش میان ترامپ و زلنسکی
این هفته، تنش میان ولودیمیر زلنسکی و دونالد ترامپ بر سر سیاست باز ترامپ در تعامل با مسکو، افزایش یافت و دو طرف در کنفرانسهای خبری و شبکههای اجتماعی، انتقادات تندی را علیه یکدیگر مطرح کردند.
با این حال، زلنسکی پنجشنبه خواستار «روابط مستحکم» میان کشورش و ایالات متحده شد. این اظهارات پس از دیدار او با کیث کیلوگ، نماینده آمریکا، در کییف و یک روز پس از انتقادات شدید ترامپ علیه رئیسجمهوری اوکراین بیان شد.
آمریکا همچنان بزرگترین حامی مالی و نظامی اوکراین محسوب میشود، اما آغاز گفتوگوهای واشینگتن با مسکو، موجب نگرانی کییف و متحدان اروپایی آن شده است. اروپاییها و اوکراین بیم آن دارند که نزدیکی آمریکا و روسیه به توافقی منجر شود که مفاد آن به سود ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، رقم بخورد.
در بحبوجه این انتقادات متبادل، زلنسکی پنجشنبه اعلام کرد که «دیداری سازنده» با کیلوگ داشته است.
او در پستی در شبکههای اجتماعی نوشت: «گفتوگوی خوبی داشتیم» که به بررسی «وضعیت میدانی در جنگ، راههای بازگرداندن سربازان اسیر و تأمین تضمینهای امنیتی مؤثر»، اختصاص داشت.
زلنسکی تأکید کرد: «برقراری روابط مستحکم میان اوکراین و ایالات متحده، به نفع جهان است.» با اینحال، این نشست برخلاف روال معمول دیدار با یک فرستاده خارجی، بدون برگزاری کنفرانس خبری مشترک یا انتشار بیانیهای رسمی پایان یافت.