از آتش بس تا حل مسئله فلسطین

تریبون آزاد

در این هفته مجمع جهانی اقتصاد در داووس، در سوئیس، برگزار شد. در این مجمع، نوار سخنرانی ترامپ، خبر سازتر از اظهارات دیگر مقامات و روسای شرکت بین المللی و بانک های گوناگون بود.

ترامپ با اعلام "پیروزی تاریخی" انتخاباتی خود، بعد از برشمردن تغییرات "بنیادین" در آمریکا، بازگشت آزادی بیان در این کشور، مذاکرات در باره جنگ در اوکراین، سرمایه گذاری ۶۰۰ میلیون دلاری عربستان و... ، بر "دخالت های موثر" نماینده ویژه خود در آتش بس در غزه و بهبود شرایط در منطقه تاکید کرد. 

مستقل از بررسی ها در مورد صحت و سقم اظهارات ترامپ، آتش بس در نوار غزه کماکان بیشترین بخش اخبار میدیا را به خود اختصاص داده است. خصوصا اینکه ترامپ، که در طی همین چند روزی که رسما ریاست جمهوری را تحویل گرفته است، در اولین قدم همان اندک محدودیت های اعلام شده بر شهرک نشینان فاشیست در اسرائیل را ملغی کرده و فروش و ارسال تسلیحات نظامی منجمله بمب های ۹۰۰ کیلویی به اسرائیل را تصویب کرد. علاوه بر این، با اعزام نماینده ویژه اش به منطقه، "مژده" راه اندازی دوباره "پیمان ابراهیم"، برای اعتبار دادن به دولت صهیونیستی اسرآئیل را داد. 

دولت و مجلس اسرائيل، با پشت گرمی این موضع ترامپ، اجرای تصمیم خود مبنی بر قطع هرگونه تماس با سازمان کمک رسانی سازمان ملل، آنروا، و همچنین امکان رسیدن کمکهای انسانی به مردم فلسطین در کرانه باختری، را قطعی کرد. سیاستی که با اتکا به همین سیاست حمایتی ترامپ، در کنار بی اعتباری دائمی محمود عباس و دولت خود گردان در کرانه باختری، به افزایش حضور ارتش اسرائيل در کرانه باختری و حملات پی در پی شهرک نشینان با حمایت رسمی و علنی نیروهای نظامی و پلیسی اسرائیل، معنی پیدا کرد و خطر گسترش حملات اسرائیل در کرانه باختری و فاجعه دیگری نظیر غزه در کرانه باختری را بیش از هر زمانی جدی کرده است. خطری که میدیا رسمی در مورد آن سکوت کرده و همچنان به تبلیغات خود حول "صبر و شکیبایی" اسرائیل و "بهبود اوضاع" در خاورمیانه به دنبال سرکار آمدن ترامپ ادامه دادند.  

با بازگشایی راه جنوب به شمال نوار غزه در روز دوشنبه ۲۷ ژانویه جهان شاهد حرکت بیش از سیصد هزار نفر از مردم غزه، از جنوب به سمت شمال بود. صف چند صدهزار انسانهایی که پیاده با کوله بارهای دوره فرار از نسل کشی راهی شمال غزه بودند و حتی ویرانی شهرها، اردوگاهها، منازل و بیمارستان و تمام زیرساختها به اضافه محدودیت هایی نظیر مستقر کردن ایستگاه های بازرسی (که توسط نیروهای امنیتی خصوصی آمریکا به همراهی نظاره گرانی از مصر برای بازرسی مردم)، مانع شان نبود، بی آبرویی دیگری برای دولت اسرائیل، که تلاش کرد این حرکت را بی اهمیت نشان دهد، بود. دولت اسرائیل ابتدا تعداد این مردم که به محل زندگی خود قبل از نسل کشی ارتش اسرائیل براه افتاده بودند، را تنها ده هزار اعلام کرد، ولی تصاویر دردناک و همزمان بازگشت این سیل عظیم انسانی در خبرگزاری ها در سرتاسر دنیا نشانگر اوضاع دیگری بود. عظمت این حرکت وسیع آنچنان بود که تمام دستگاههای تبلیغاتی اسرائیل و میدیای رسمی بین المللی را برای نشان دادن ״قدرت״ اسرائیل و حمایت ترامپ و نماینده او در خاورمیانه از این دولت، را به تکاپو انداخت.

مردم غزه با این حرکت خود، علیرغم ویرانی وسیع و نابودی بیش از ۷۵٪ خانه و کاشانه شان، مدارس،‌ بیمارستان امکاناتی نظیر برق و آب و غیره، علیرغم بوی تعفن اجساد زیر آوار و بمب های منفجر نشده، نشان دادند که با سری بلند و افتخار به شمال غزه برمیگردند و به دنیا نشان دادند که نسل کشی و بمباران های اسرائیل و توحش فاشیسم حاکم در اسرائیل و حامیان آن، و در راس آن آمریکا، با شکست مواجه شد. حرکتی عظیم و انسانی که اسرائیل را وادار به خروج نیروهای خود از غزه کرد. 

مردم غزه یکبار دیگر نشان دادند که با تمام غم و اندوهی که با از دست دادن پیر و جوان و کودکان، دوستان و خانواده هایشان، و با تحمل تمام سختی ها، حاضر نیستند به دولت اسرائیل اجازه دهند که با کشتار و "پاکسازی" این منطقه از مردم فلسطین، اشغال نوار غزه غزه،‌ تقسیم آن و مستقر کردن ارتش و ایستگاه های بازرسی خود، سیاست "کشور گشایی" خود  را به پیش برد. 

مردم با بازگشت به شمال غزه، علاوه بر نشان دادن پوچی هیاهوی "پیروزی" نتانیاهو،  پاسخ خود را به نقشه ها و اراجیف ترامپ نیز دادند. آنها اعلام داشتند که ادعاهای "تنگ و کوچک" بودن مرزهای اسرائیل، توسط ترامپ پوچ است. اعلام کردند نه غزه تکه زمینی است که گویا میتوانند آنرا در اختیار سوداگران بنگاههای معاملات ملکی بیاندازند، و نه مردم فلسطین کالاهای بی جانی هستند که با فرمان ترامپ قرار است به مصر و اردن پست شوند. 

این حرکت نشانگر اراده مردمی است که اجازه نمی دهند متوقف کردن نسل کشی را نمیتوان بعنوان آزادی و حرمت و زندگی شان در بوق و کرنا کرد. مردمی که نه به فاشیسم حاکم در اسرائیل و نه به حکومت های ارتجاعی منطقه که حتی یک قدم در کمک به قربانیان این نسل کشی برنداشتند، اجازه نمیدهند مسئله فلسطین و آزادی شان از بالای سرشان، و یا بمثابه محملی برای معامله و امتیاز دهی و امتیاز گیری قرار گیرد. مردم فلسطین علیرغم ابعاد دهشتناک کشتار و نابودی در نوار غزه و بار عظیم اندوهی که تا سالها بر زندگی چند نسل آتی سنگینی خواهد کرد، در کنار مردم آزادیخواه و جنبشی جهانی، که در محکومیت اسرائیل و شرکا در عرض ۱۵ ماه گذشته به پا خواسته است، این روز را عنوان روز اعلام شکست اسرائیل و آمریکا و دیگر شرکایشان در قبال خواست انسانی مردم فلسطین جشن گرفتند. 

جنبشی جهانی که نشان داد، علیرغم تبلیغات و هیاهوی دول غربی بعنوان پیروزمندان این نسل کشی، تحمیل هر درجه عقب نشینی به فاشیسم حاکم در اسرائیل، دستیابی به راه حل انسانی مسئله فلسطین و‌آزادی مردم فلسطین، نه در دست ترامپ و نتانیاهو و سازمانهای بین المللی شان، بلکه در گرو قدرت و در میدان باقی ماندن این جنبش جهانی آزادیخواهی و طبقه کارگری است که هیچ نفعی در این نسل کشی و توحش ندارد.