در ده روز گذشته که از جان باختن مهسا امینی و اعتراضهای اخیر در شهرهای ایران میگذرد، این رویدادها از زاویههای مختلف مورد توجه کابران شبکههای اجتماعی افغانستان نیز قرار گرفته است و به آن واکنش نشان دادهاند. در شبکههای اجتماعی اعتراضهای زنان در ایران از زاویههای مختلف با اعتراضهای بیش از یک سال پس از روی کار آمدن طالبان در افغانستان مقایسه شده است. هشتگ #مهسا_امینی در شبکههای اجتماعی صبح امروز از مرز ۱۰۰ میلیون نیز گذشته است.
رحمتالله نبیل، رئیس پیشین اداره امنیت ملی افغانستان و یکی از نامزدهای آخرین انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با اشاره به اعتراضهای اخیر در ایران گفته که «در هر دو کشور افغانستان و ایران علمبرداران و پیشتازان مبارزه با افراطیت دینی/مذهبی زنان اند.»
او در یک رشته توییت نوشته که «این بار جوانان و به ویژه زنان» به زدن ریشه «افراطیت» پرداختند:
«این بار جوانان به ویژه زنان ایران از 'ریش' آخوند گذشتند و به 'ریشه' رژیم آخوندی، که از افراطیت دینی منشا میگیرد، پرداختند و با شعار 'زن، زندگی، آزادی' که در حقیقت راه رفتن روی اعصاب افراطیون دینی و فشار آوردن بالای 'مغز افراطیت دینی' است، به میدان مبارزه آمدهاند.»
آقای نبیل افزوده که «اگر در افغانستان خود ما عملکرد و کارنامه یکساله طالبان را در گستره افراطیت دینی مرور نماییم در مییابیم که دستآورد این گروه از دایره مجادله/ستیز و در بند کشیدن و محدود ساختن "زن، زندگی و آزادی" فراتر چیزی دیگری نبوده است!»
داوود ناجی، تحلیلگر نیز در توییتی نوشته که هشتگ «#مهسا_امینی وقتی از ۸۵ میلیون گذشت، از مرز ایران نیز گذشت.»
او افزوده که حالا #مهسا_امینی رمز یک تحول عمیق و معنادار در کل خاور میانه است. تحولی که با رفتن ج.ا کلید خواهد خورد، تحولی که هنوز حتی نمیتوانیم تصور کنیم چقدر حیاتی و به نفع انسان خاورمیانه است.»
شبنم نسیمی، مشاور وزیر امور اسکان پناهجویان افغانستان دولت بریتانیا نیز در توییتی نوشته است که «زنان در افغانستان شعار «نان، کار و آزادی» سر دادند و در زنان در ایران شعار «زن، زندگی، آزادی»، این شعارها حقوق اساسی بشری است. همبستگی خود را نشان دهید.»
همراهی جوانان در تظاهراتهای ایران از همه اقشار و اقوام این کشور در کنار زنان در هفته گذشته مورد توجه شمار زیاد کاربران در شبکههای اجتماعی افغانستان قرار گرفته، در حالی که درحمایت از زنان معترض در کابل، مردان آنان را همراهی «نکردهاند».
صحرا کریمی، کارگردان و رئیس پیشین اداره «افغانفلم» در رشته توییتهایی در مورد مهسا امینی و اعتراضهای اخیر ایران به این موضوع پرداخته است و نوشته که تظاهراتهای اخیر ایران یک نکته را واضحتر کرد که «ما چقدر «ناملت» و «متفرق» و ... هستیم.»
خانم کریمی نوشته که «مردان ما که 'غیرت شان' را سالها در هرجا تبلیغ می کردند؛ در آخر روز چه 'بی غیرت و ترسو' مردانی بودند.»
ملالی جویا، فعال اجتماعی و عضو پیشین پارلمان افغانستان نیز در صفحه فیسبوک خود با همرسانی سطرهایی از شعر احمد شاملو، نوشته که «ملتهای تحت ستم افغانستان و ایران ... راهی جز وحدت و مبارزه ندارند.»
خانم جویا نوشته است که «بیشترین قربانی این دستگاه جهل و جنایت، زنان هر دو کشور هستند.»
او افزوده که «چنانچه اخیرا در ایران مهسای عزیز و در افغانستان الهه عزیز قربانی دستگاه زن ستیز و مردسالار 'ولایت وقیح' و 'امربالمعروف' تروریستان مذهبی گشته و متاسفانه اینها آخرین قربانی نخواهد بود.»
اسد بودا، نویسنده و کنشگر اجتماعی اهل افغانستان هم در توییتهایی به رویدادهای ایران پرداخته است.
او در توییتی نوشته است: «سطخ خواستِ مردم ایران بیش از هر زمانی عمیقتر شده است. به کمتر از رفع قانون حجابِ اجباری و تغییر رژیم راضی نیستند. حاکمِ لجوج و خیرهسر، صدای مردم را نمیشنود. پاسخ این ناشنوایی، البته، ضربتهای گران خواهد بود. شرم است کسانی بهجای پیوستن به مردم، جانب حاکم خیرهسر را گرفتهاند.»
او در توییت دیگری مهسا امینی را با گزاره «او خواهد آمد» مرتبط دانسته است.