49 منتخب سایت

کمبود دارو در ایران در ماه‌های آینده شدت می‌گیرد

ایران

یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس می‌گوید چرخه تولید دارو دچار اختلال شده و حتی اگر امروز وضعیت اصلاح شود، چهار ماه طول می‌کشد تا این نقص جبران شود. 

محمد جمالیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، جمعه ۳ اسفند در گفت‌وگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) در مورد گرانی و کمیابی دارو گفت:

به دلیل این‌که بیمه تأمین اجتماعی با توجه به‌عدم دریافت مطالباتش از دولت، نتوانسته مطالبات داروخانه‌ها و مراکز خصوصی را پرداخت کند، داروخانه‌ها پول شرکت‌ها را نداده‌اند و شرکت‌ها هم پول واردکننده را پرداخت نکرده‌اند. در حال حاضر، تقریباً چرخه تولید دارو دچار اختلال شده و حتی اگر امروز اصلاح شود، چهار ماه طول می‌کشد تا این نقص جبران شود.

جمالیان تأکید کرد که به همین دلیل «در ماه‌های آینده کمبودهای دارویی را با شدت بیشتری خواهیم دید». او همچنین گفت «بزرگترین بدهکار در حوزه دارو، تأمین اجتماعی است که می‌گوید نقدینگی نداریم».

جمالیان افزود مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران قول داده است که مطالبات تأمین اجتماعی را پیگیری کند.

روزنامه «جهان صنعت» ۲۴ آذرماه گذشته نوشت: «ارزش دلاری بدهی‌های دولت به سازمان تأمین اجتماعی در سال ۱۳۹۲ (حدود ۶۳‌ هزار میلیارد تومان) ۱۸‌میلیارد دلار بوده است اما هم‌اینک، برخلاف این‌که بنا بر برخی روایت‌ها، میزان بدهی دولت از مرز ۹۰۰‌ هزار میلیارد تومان نیز عبور کرده، ارزش دلاری این بدهی به ۱۳‌میلیارد دلار فروغلتیده است». این در حالی است که قیمت دلار اکنون به حدود ۹۴ هزار تومان رسیده است.

در قانون بودجه سال‌جاری، ۹۸‌هزار میلیارد تومان بابت بدهی دولت به سازمان تأمین اجتماعی در نظر گرفته شد و در بودجه ‌۱۴۰۴ نیز تصریح شده که دولت ۲۰۰‌هزار میلیارد تومان بدهی خود را به سازمان تأمین اجتماعی و سایر طلبکاران بپردازد.

به‌گفته محمد جمالیان، دولت هفته گذشته سهم ارز ۵ هزار میلیارد تومان را پرداخت کرد و ۵ هزار میلیارد تومان دیگر هم هفته آینده، یعنی هفته اول اسفند ماه، به حساب داروخانه‌ها واریز می‌کند.

از سوی دیگر تأمین اجتماعی نیز در پی مصوبه‌ای است که بتواند از سود یکی از شرکت‌هایش، پرداخت مطالبات را انجام دهد.

با این حال این نماینده مجلس می‌گوید: «اگر همین اتفاق که باید بیفتد، این هفته رخ دهد، متأسفانه در اسفند و فروردین همچنان ماه مشکل کمبود دارویی را در کشور خواهیم داشت.»

این عضو کمیسیون بهداشت و درمان در مورد کمبود دارو نیز گفت بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ قلم دارو در حال حاضر کمیاب است و بخشی از این داروها، داروهای بیماران صعب‌العلاج و بیماران سرطانی است.

روز چهارشنبه یکم اسفند رحمت‌الله نوروزی، نماینده علی‌آباد کتول در مجلس شورای اسلامی گفته بود که «در حال حاضر قیمت دارو ۵۰ تا ۴۰۰ درصد گران شده است» و «این در حالی است که مطالبات تأمین اجتماعی و وزارت بهداشت در این بخش تخصیص داده نمی‌شود».

محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت نیز ۱۱ دی گفته بود:

شاید بتوان گفت که یک قلم داروی پنج هزار تومانی به حدود ۱۵ هزار تومان رسیده باشد که این مابه‌التفاوت قیمت با کمک دولت و بیمه‌ها پوشش داده می‌شود تا پرداختی از جیب مردم افزایش نیابد.

در ماه‌های اخیر افزایش قابل توجه قیمت برخی داروها در ایران، نگرانی‌های شهروندان را تشدید کرده است.

براساس گزارش‌ها، قیمت برخی داروهای تولید داخلی حتی به نزدیک چهار برابر رسیده است. بیمه‌ها نیز اعلام کرده‌اند که منابع کافی برای پوشش این افزایش هزینه‌ها را ندارند.

وزیر بهداشت جمهوری اسلامی دلیل این افزایش را «به‌صرفه نبودن تولید در کارخانجات دارویی» دانسته و گفته است که دولت برای جلوگیری از کمبود در بازار با افزایش قیمت داروها موافقت کرده است.