خشم و اعتراض مردم آرژانتین نسبت به سیاست های اقتصادی راستگرایانه  خاویر مالی 

شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

هزاران معترض پس از آنکه رئیس جمهور جدید آرژانتین فرمان اضطراری گسترده ای را که حاوی ده ها اقدام اقتصادی بحث برانگیز است، اعلام کرد به خیابان ها ریختند. یکی از منتقدان برجسته رئیس جمهور تازه آرژانتین اقدامات او را با اقدامات یک سلطنت مطلقه مقایسه کرد. به گزارش گاردین، خاویر مایلی، اقتصاددان راست افراطی که کمتر از دو هفته پیش آغاز به کار کرد ، مدعی است یک تکان چشمگیر در اقتصاد رو به مرگ آرژانتین که گرفتار تورم افسارگسیخته و فقر گسترده است، به وجود خواهد آورد.

چهارشنبه شب، مایلی در کنار ۱۲ وزیر و مقامات عالی رتبه در تلویزیون ظاهر شد تا از فرمانی که به گفته ی وی قرار است این کشور را از “جهنم اقتصادی که اکنون در آن زندگی می کنیم” بیرون آورد، رونمایی کند.

فرمان مایلی راه را برای خصوصی‌سازی شرکت‌های دولتی هموار کرده، حقوق کارگران از جمله مرخصی زایمان را نقض کرده، و به محدودیت‌های صادرات پایان داد. مطابق تصامیم او، قوانین اجاره مسکن و مالکیت زمین برای سرمایه‌گذاری خارجی تغییر می کند. مایلی همچنین با اعلام تغییراتی در بازار اینترنت ماهواره‌ای آرژانتین که «اجازه ورود شرکت‌هایی مانند استارلینک» را می‌دهد، دین خود را به میلیاردر راست‌گرا، ایلان ماسک، که اصلاحات او را مورد حمایت قرار داده، انجام داد.

او در تلویزیون گفت: «امروز یک روز تاریخی برای کشور ما است.  پس از دهه‌ها شکست، فقر، انحطاط و بیگانگی، امروز رسماً مسیر بازسازی را آغاز می کنیم».

مایلی هفته گذشته پزو، ارزش پول آرژانتین، را بیش از ۵۰ درصد کاهش داد و همه فعالیت های عمومی را به حالت تعلیق درآورد، او گفت کشورش برای جلوگیری از فاجعه و تورم فوق العاده، به تغییر جهت فوری نیاز دارد. “این تغییر از امروز آغاز می شود.”

این سیاست ها، حامیان پوپولیست راست افراطی او را – که اغلب با روسای جمهور سابق ایالات متحده و برزیل، دونالد ترامپ و ژایر بولسونارو مقایسه می شود – خوشحال کرد. رامیرو مارا، متحدش در توییتر نوشت: «یکی از شادترین روزهای زندگی من».

مخالفان و شهروندان عادی آرژانتین نسبت به این اصلاحات رادیکال راست واکنش نشان دادند. آن ها بلافاصله پس از سخنرانی رئیس جمهور در ساعت ۹ شب به بالکن های خود رفتند تا با به هم کوبیدن قابلمه ها و تابه ها به او اعتراض کنند. مخالفت ها به خیابان ها سرایت کرد و مردم خیابان ها را در نقاط مختلف پایتخت مسدود کردند. در ساعات اولیه روز پنجشنبه، هزاران معترض در میدان خارج از کنگره، جایی که مایلی در ۱۰ دسامبر سوگند یاد کرد، تجمع کردند .

آن ها فریاد می زدند: «مایلی! تو آشغال هستی! تو دیکتاتوری!» «او فکر می کند که امپراتور روم است!» یکی از معترضان، مورخ ۵۵ ساله ای به نام کارولا گومز خشمگینانه گفت: حتی دیکتاتوری نظامی هم این کار را نکرد… او بدتر از تاچر است!

میریام برگمن، چپ‌گرای برجسته و کاندیدای سابق ریاست‌جمهوری، فرمان مایلی را «طرح نبرد علیه کارگران» خواند و خواستار اعتصاب فوری سراسری شد. او با متهم کردن مایلی به استفاده از فرمان اضطراری برای دور زدن کنگره، در توییتی نوشت: «اینجا آنقدر موارد غیرقانونی وجود دارد که نمی‌دانم از کجا شروع کنم».

خوان گرابوآ، یک رهبر اجتماعی و سیاستمدار مشهور، تاکید کرد مایلی حکم «برقراری یک سلطنت مطلقه را صادر کرده است… او متمایل به استفاده از مهمات سنگین برای حمله به طبقات متوسط ​​و پایین کشور است».

در اوایل روز، چند ساعت قبل از سخنان مایلی، هزاران معترض در پایتخت آرژانتین راهپیمایی کردند که اولین بسیج بزرگ علیه دولت جدید بود. این تظاهرات با نمایش قدرت گسترده پلیس روبرو شد. پیش از آن دولت مایلی قول داده بود  اعتراضاتی را که در آن مخالفان جاده ها را مسدود کنند ، سرکوب کند.

راهپیمایی اولیه ضد مایلی، با مشارکتی کمتر از حد انتظار، روبرو شد. برخی ناظران عدم استقبال از آن را به تهدیدهای دولت برای کاهش پرداخت‌های مزایای کسانی که مانع تردد شوند، نسبت دادند.

سخنان تلویزیونی رئیس جمهور باعث انفجار شدیدتر و خودانگیخته تر خشم و اعتراض شد. معترضان از سراسر شهر با حمل ظروف آشپزخانه، سوت و پرچم های آرژانتین به میدان کنگرسو هجوم آوردند.

گابریل سولانو، رهبر ۴۹ ساله حزب چپ، حزب پارتدو اوبررو، متعهد شد که در برابر تلاش مایلی برای پیشبرد سیاست های اقتصادی خود بدون مشورت با کنگره مقاومت کند و تاکید کرد آرژانتینی ها از طبقه کارگر و متوسط ​​در مورد اشتباه خود در انتخاب مایلی بیدار شده اند.

سولانو گفت: “من فکر می کنم خلق و خوی مردم تغییر کرده است.” “بسیاری از مردم متوجه شده اند که وضعیت آنطور که آنها فکر می کردند نیست و اقدامات ریاضتی بسیار زیاد است.

 

مایلی در برابر معترضان به ریاضت اقتصادی: کوتاه نمی‌آیم!
دولت جدید آرژانتین با نخستین آزمونش بر سر نحوه واکنش با اعتراضات عمومی روبه‌رو شد. دولت راست افراطی در این کشور مجموعه مقرراتی برای برگزاری راهپیمایی اعتراضی اعلام کرد. از جمله اینکه اگر شهروندی در جریان اعتراضات، خیابانی را مسدود کند از کمک‌های اجتماعی محروم خواهد شد.


رئیس‌جمهوری آرژانتین از «ابتکارات»اش برای نجات اقتصاد آرژانتین گفت. خاویر مایلی روز چهارشنبه ۲۹ آذر/ ۲۰ دسامبر گفت که با تسهیل مقررات دولتی و خصوصی‌سازی صنایع دولتی به دنبال تقویت صادرات و جذب سرمایه‌گذاری است.

این چهره راست افراطی که به تازگی بر مسند ریاست‌جمهوری نشسته است ابتکاراتش را تنها چند ساعت پس از آن اعلام کرد که هزاران آرژانتینی به خیابان‌های پایتخت آمدند تا علیه اقدامات ریاضتی و مقررات‌زدایی انجام شده در هفته گذشته اعتراض کنند.

پیش از تظاهرات، دولت هشدار داده بود که معترضان نباید دست به مسدود کردن و اشغال خیابان‌ها بزنند.

در ابتدای تظاهرات که هزاران نفر در آن شرکت داشتند، پلیس برای مدت کوتاهی با برخی از تظاهرکنندگان درگیر شد و دو نفر دستگیر شدند. اما این رویداد بدون اشغال و انسداد گسترده خیابان‌ها که در سال‌های گذشته رخ می‌داد، به پایان رسید.

مایلی ساعتی پس از پایان این تظاهرات در یک سخنرانی تلویزیونی خطاب به مردم اعلام کرد او در مسیر بازسازی کشور، بازگرداندن آزادی و خودمختاری به شهروندان گام بر می‌دارد و به همین دلیل به دنبال خلاص شدن از شر مقررات مزاحم است. منتقدان اما می‌گویند مایلی به دنبال خلاص شدن از شر قوانینی است که دست مافیای اقتصادی را «اندکی» بسته نگاه داشته است.

با این حال مایلی مصمم است در این راه گام بردارد و گفت که کوتاه نخواهد آمد. او در روزهای گذشته ۳۰۰ دستور اجرایی برای انجام این تغییرات داشته است. بسیاری از شرکت‌های دولتی در فهرست واگذاری قرار گرفته‌اند و یارانه‌ها و کمک‌هزینه‌های اجتماعی برای مستأجرها، کارمندان و شهروندان کاهش خواهد یافت.

پس از اعلام این خبر، مردم در برخی از محله‌های بوئنوس آیرس برای نشان دادن مخالفت خود، همان اعتراض مشهورشان را نشان دادند: کوبیدن قاشق به قابلمه و ایجاد صدا یا همان«کاسرولازوس». این اعتراض نمادین آرژانتینی‌های جان به لب رسیده در سال‌های گذشته بوده است. زمانی در برابر دیکتاتوری و اکنون در برابر ریاضت اقتصادی.

دولت مایلی گفته بود که اجازه تظاهرات را می‌دهد، اما تهدید کرد که کمک‌های اجتماعی را به هر کسی که معابر را مسدود کند، قطع خواهد کرد. راهپیمایان همچنین از حمل چوب، پوشاندن صورت یا آوردن کودکان به تظاهرات منع شدند.

در پایان تظاهرات، سازمان دهندگان از اتحادیه‌های کارگری کشور خواستند تا اعتصاب عمومی اعلام کنند.

این اعتراض اولین آزمایش مایلی در مورد نحوه واکنش دولتش به تظاهرات علیه برنامه‌های شوک اقتصادی بود. مایلی می‌گوید بدون این اقدامات بحران اقتصادی آرژانتین درمان نخواهد شد.

این اقدامات شامل کاهش ۵۰ درصدی ارزش پزوی آرژانتین، کاهش یارانه‌های انرژی و حمل و نقل، و بسته شدن برخی از وزارتخانه‌های دولتی است.

پاتریشیا بولریچ، وزیر امنیت در دولت مایلی گفت که معترضان «می‌توانند هر چند بار که بخواهند تظاهرات کنند» ولی به گفته او کسی نمی‌تواند «خیابان‌ها را اشغال یا مسدود کند».


بولریچ «پروتکل» جدیدی را برای حفظ نظم عمومی اعلام کرد که به نیروهای فدرال اجازه می‌دهد تا افرادی که خیابان‌ها را مسدود کرده‌اند، بدون دستور قضایی دستگیر کنند و به پلیس اجازه می‌دهد - از طریق دوربین یا دیگر ابزارهای دیجیتال – معترضان در معابر عمومی را شناسایی کنند.

برخی گروه‌ها می‌گویند این دستورالعمل به معنای جرم‌انگاری کردن «حق اعتراض» در آرژانتین است.

گروه‌های کارگری، فعالان اجتماعی و حقوق بشری آرژانتین روز سه‌شنبه طوماری را امضا کردند که از سازمان ملل متحد و کمیسیون اینتر‌آمریکایی حقوق بشر خواسته است تا برای توقف رویه‌های جدید «نظم عمومی» مداخله کنند. این طومار می‌گوید که پروتکل‌های امنیتی «با حقوق آزادی تجمع، آزادی بیان و اعتراض اجتماعی» که قانون اساسی آرژانتین آن را به رسمیت شناخته، ناسازگار است.