گزارش سالانه عفو بین‌الملل: به غیر از چین، دو سوم اعدام‌های جهان در سال ۲۰۲۲ در ایران انجام شده است

شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 سازمان عفو بین‌الملل با انتشار گزارش سالانه بررسی مجازات اعدام در جهان اعلام کرد اعدام‌های ثبت شده در سال ۲۰۲۲ به بالاترین رقم در پنج سال گذشته رسیده است، و اعدام همچنان از شیوه‌های ثابت آدم‌کشی به دست رژیم‌های مستبد خاورمیانه و شمال آفریقاست  برابر اطلاعاتی که این سازمان موفق به راستی‌آزمایی آن‌ شده است، در سال گذشته میلادی در مجموع ۸۸۳ نفر در ۲۰ کشور اعدام شده‌اند که نشان‌دهنده افزایش ۵۳ درصدی شمار اعدام‌ها نسبت به سال ۲۰۲۱ است.

در خاورمیانه و شمال آفریقا، رقم ثبت شده از ۵۲۰ مورد اعدام در سال ۲۰۲۱ به ۸۲۵ مورد اعدام در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است.

اگنس کالامار، مدیر سازمان عفو بین‌الملل گفته است: کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا با تشدید اعدام‌ها در سال ۲۰۲۲ قوانین بین‌المللی را نقض و بی‌توجهی بی‌رحمانه به جان انسان‌ها را آشکار کردند. به گفته کالامار، تعداد افراد محروم از زندگی در سراسر این منطقه به طور چشمگیری افزایش یافته است: عربستان سعودی در یک روز ۸۱ نفر را اعدام کرد. اخیراً هم در تلاشی مذبوحانه برای پایان دادن به قیام مردمی، جمهوری اسلامی شهروندان را صرفاً به دلیل استفاده از حق اعتراض خود اعدام کرده است.

نگران کننده این است که ۹۰ درصد از اعدام‌ها در جهان در خارج از چین، تنها به دست حکومت‌های سه کشور انجام شده است:‌ ایران، عربستان سعودی و مصر.

بر اساس گزارش عفو بین‌الملل، اعدام‌های ثبت شده در ایران از ۳۱۴ مورد در سال ۲۰۲۱ به ۵۷۶ مورد در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است.

همین نسبت و مقایسه در عربستان سعودی از سه برابر شدن اعدام‌ها در سال گذشته نسبت به سال قبل از آن خبر می‌دهد.

بر این اساس شمار اعدام‌ها در این کشور از ۶۵ نفر در سال ۲۰۲۱ به ۱۹۶ نفر در سال ۲۰۲۲ رسیده است که بالاترین رقم ثبت شده از سوی عفو بین‌الملل در ۳۰ سال گذشته در این کشور است.

در سال ۲۰۲۲ مصر هم ۲۴ نفر را اعدام کرده است.

آمار کشته‌شدگان حکومتی با استفاده از مجازات اعدام در چندین کشور از جمله چین، کره شمالی و ویتنام -کشورهایی که به طور گسترده از مجازات اعدام استفاده می‌کنند- محرمانه باقی مانده است؛ به این معنی که رقم واقعی این اعدام‌ها بسیار بالاتر از دانسته‌ها و آمار موجود است.

هر چند تعداد دقیق اعدام‌‌شدگان در چین مشخص نیست اما واضح است که این کشور پیش از ایران، عربستان سعودی، مصر و ایالات متحده آمریکا، به عنوان پرکارترین جلاد جهان باقی مانده است.

کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا اما با تشدید اعدام‌ها در سال ۲۰۲۲، قوانین بین‌المللی را نقض و بی‌توجهی بی‌رحمانه خود به جان انسان‌ها را آشکار کردند.

اعدام در سال ۲۰۲۲ در پنج کشور افغانستان، کویت، میانمار، فلسطین و سنگاپور از سر گرفته شد. همزمان با افزایش اعدام در ایران از ۳۱۴ مورد به ۵۷۶ مورد و عربستان سعودی از ۶۵ مورد به ۱۹۶ مورد، ایالات متحده آمریکا نیز از ۱۱ مورد اعدام در سال ۲۰۲۱ به ۱۸ مورد در سال ۲۰۲۲ رسید.

در مقابل این پس‌زمینه تیره و تار، بارقه امیدی هم به چشم می‌خورد: شش کشور دیگر در جهان، مجازات اعدام را به طور کامل یا جزیی لغو کردند.

قزاقستان، پاپوآ گینه نو، سیرالئون و جمهوری آفریقای مرکزی مجازات اعدام را برای همه جرایم و گینه استوایی و زامبیا مجازات اعدام را فقط برای جرایم عادی لغو کردند.

https://www.akhbar-rooz.com/