فریاد "زن زندگی آزادی" ۱۰۰ هزار ایرانی در برلین

شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

برلین، پایتخت آلمان شنبه ۳۰ مهر صحنه بزرگترین تظاهرات تاریخی ایرانیان مقیم اروپا در همبستگی با خیزش ضد حکومتی مردم داخل ایران بود. برگزارکنندگان شمار تظاهرکنندگان را رسما ۱۰۰ هزار نفر اعلام کرده‌اند.
تجمع روز شنبه ۳۰ مهر (۲۲ اکتبر) به ابتکار و پیشنهاد انجمن خانواده‌های قربانیان پرواز ۷۵۲ و همراهی دیگر تشکل‌های ایرانی برگزار شد. از روزهای قبل ایرانیان ساکن برلین در تدارک برگزاری این تجمع و تهیه امکانات بودند. تصاویر منتشر شده از سوی کاربران ایرانی شبکه‌های اجتماعی حاکی از عزیمت شمار گسترده‌ای از ایرانیان ساکن اروپا به محل تجمع اعتراضی امروز در برلین است.

برگزارکنندگان در پاسخ کریستوف اشتارک، همکار دویچه وله، شمار تظاهرکنندگان را ۱۰۰ هزار نفر اعلام کردند. پلیس آلمان در آغاز تظاهرات به دویچه وله گفته بود که دست کم ۸۰ هزار نفر تا کنون در تظاهرات شرکت کردند ولی از خیابان‌های فرعی شمار دیگری نیز در حال پیوستن به تظاهرات هستند.
در صف اول تظاهرات خانواده‌ جان‌باختگان هواپیمای اوکراینی حضور داشتند که دست یکدیگر را به نشانه اتحاد گرفته بودند.
حامد اسماعلیون، سخنگوی "انجمن خانواده‌های قربانیان پرواز ۷۵۲" از دولت‌های غربى خواست، گفت‌وگو با جمهوری اسلامی را تمام کنند، چرا که "این حكومت مردم ايران را نمايندگى نمی‌كند."
او در سخنرانی خود تحت عنوان "من رویایی دارم" گفت: «همه ما رویایی داریم و این رویا فقط با سقوط جمهوری اسلامی تحقق می‌یابد.» میهن روستا، از دادخواهان اعدام‌های دهه ۶۰ نیز از جمله دیگر سخنرانان این گردهمایی بزرگ بود.
تظاهرکنندگان تصاویر مهسا امینی و همچنین دیگر کشته‌شدگان اعتراضات سراسری را نیز با خود حمل می‌کردند. در این تظاهرات همچنین در حمایت از معترضان در شهرهای زاهدان، سنندج و سقز که از سوی ماموران مسلح جمهوری اسلامی ایران سرکوب شده‌اند، نیز شعار "سنندج، زاهدان چشم و چراغ ایران" سر داده شد.
تظاهرکنندگان در برلین با سردادن شعارهایی خواستار آزادی حسین رونقی، فعال مدنی شدند. در اوایل مهرماه، رونقی در تماس با مادر خود اعلام کرده بود که در زندان مورد ضرب‌و شتم قرار گرفته و ماموران پای او را شکسته‌اند. خانواده او در روزهای گذشته درباره وضعیت وخیم جسمی او در زندان هشدار داده‌اند.
ایرانیان معترض در گردهمایی برلین همچنین با برافراشتن برچم‌های اوکراین حمایت خود را از مردم این کشور که مورد تجاوز نظامی روسیه قرار گرفته‌اند نشان دادند.
اوکراین ایران را متهم کرده که با فروش پهپاد به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین در کشتار مردم و تخریب زیرساخت‌های این کشور سهیم شده است. جمهوری اسلامی که به همین دلیل با تحریم‌های اتحادیه اروپا مواجه شده بارها این اتهام را رد کرده است.
این تجمع تا زمان انتشار این گزارش همچنان ادامه داشت.

تظاهرات برلین؛ روزنامه وابسته به سپاه آلمان را تهدید کرد
در واکنش به تظاهرات ده‌ها هزار نفری ایرانیان در برلین روزنامه‌ جوان، وابسته به سپاه پاسداران، آلمان را تهدید کرد. اعتصاب و تحصن معلمان در اعتراض به کشتن و بازداشت دانش‌آموزان و ادامه اعتراضات دانشجویان در این گزارش.
روزنامه جوان، وابسته به سپاه پاسداران در تفسیری به قلم محمد اسلامی با عنوان "هزیمت اغتشاش در پشت دیوار برلین" به تظاهرات یکصد‌هزار نفری ایرانیان اروپا در برلین عکس‌العمل نشان داد.
روزنامه جوان می‌نویسد: «کوچ هزیمت‌وار اغتشاش به پشت‌پنجره‌های عمارت هیتلری در پایتخت قدیمی نازی‌ها حتماً حساب‌شده و برنامه‌ریزی شده بوده است.»
این روزنامه سپس با اشاره به حمله تجاوزکارانه روسیه به اوکراین و بحران انرژی ناشی از آن می‌نویسد: «این تجمع اگر چه آخرین نفس‌های اروپای تا گردن غرق در مشکلات انرژی و معیشتی است، اما قطعا به‌عنوان یک مداخله آشکار و همراهی با براندازن یک کشور که در شعار رسمی خود هم آرزوی براندازی و نابودی سرزمین خود را دارند، از طرف ایران بی‌پاسخ نخواهد ماند و برای آلمانی‌ها گران تمام خواهد شد».
روزنامه ایران هم با مطلبی با عنوان "فروریختن دیوار توهم در برلین" به تظاهرات ایرانیان ساکن اروپا عکس‌العمل نشان داد و نوشت: «برنامه‌ریزی‌های گسترده و هزینه‌کردهای کلان برای برپایی یک نمایش ضدایرانی در برلین، به یک شکست تمام‌عیار بدل شد.»
این روزنامه با اشاره به شکست اپوزیسیون در جمع کردن افراد افزود: «حتی نتوانست جمعیتی را دور خود جمع کند که این جمعیت بتواند میدان اصلی برگزاری تجمع را پر کند. هرچند در پوشش خبری این تجمع تلاش شد جمعیت زیاد نشان داده شود، اما تصاویر به اندازه کافی گویای یک شکست تمام‌عیار است.»
روزنامه ایران با تکرار ادعای خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران در مورد نقش سفارت آلمان در "سازماندهی اعتراضات" نوشت: «پیش‌تر اعلام شده بود که سفارتخانه آلمان نقش ویژه‌ای در هماهنگی سفارتخانه‌ها برای ساماندهی اغتشاش‌ها در ایران برعهده داشته است. تجمع شکست‌خورده روز گذشته هم نشان داد که آلمان تلاش دارد این پیام سیاسی را به ایران مخابره کند که این کشور قصد دارد به مرکزیت تجمع و برنامه‌ریزی اپوزیسیون برانداز علیه جمهوری اسلامی ایران تبدیل شود.»

اعتصاب و تحصن معلمان در اعتراض به کشتن و بازداشت دانش‌آموزان
پس از فراخوان "شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران" شماری از معلمان در محکومیت کشتن و بازداشت دانش‌آموزان روز یکشنبه اول آبان (۲۳ اکتبر) با حضور در مدارس دست به اعتصاب زدند و از رفتن به کلاس‌های درس خودداری کردند.
این شورا پیش‌تر با صدور بیانیه‌ای روزهای پنجشنبه، جمعه و شنبه را به یاد جانباختگان اعتراضات، عزای عمومی اعلام کرده بود و از معلمان خواسته بود با پوشش مشکی، سرکشی به خانواه‌های جانباختگان و حضور بر سر مزار آن‌ها، مراتب همدردی خود را با خانواده‌های داغدیده اعلام کنند.

ادامه اعتراض دانشجویان
دانشگاه‌های صنعتی شریف تهران، فرودسی مشهد، علامه طباطبایی تهران، یزد و آزاد گوهردشت نیز روز یکشنبه اول آبان (۲۳ اکتبر) شاهد تجمع‌های اعتراضی دانشجویان بود.
در دانشگاه علامه تهران شعار "به من نگو فتنه‌گر، فتنه تویی ستمگر" و "بسیجی، حراست، پیوندتان مبارک" سر داده شد. در تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه آزاد گوهردشت هم شعار "زن، زندگی، آزادی" به‌ گوش رسید.
در دانشگاه صنعتی شریف بسیجیان به لغو "تفکیک جنسیتی" در غذاخوری دانشگاه که از سوی دانشجویان معترض صورت گرفته بود، تجمع کردند. نیروهای حراست ابتدا با همراهی بسیجی‌ها مانع از ورود معترضان شدند، اما در نهایت معترضان توانستند وارد سلف شوند.

دویچه وله