دونالد ترامپ در یک کنفرانس خبری در کاخ سفید اعلام کرد که تعرفههای سنگین بر کالاهای وارداتی از چین «بهطور چشمگیری کاهش خواهند یافت، اما به صفر نخواهند رسید».
اظهارات ترامپ در پاسخ به سخنان اسکات بسنت، وزیر خزانهداری، در روز سهشنبه بیان شد. بسنت گفته بود که تعرفههای بالا غیرقابل دوام هستند و انتظار دارد «کاهش تنشها» در جنگ تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان رخ دهد.
به گزارش گاردین، ترامپ تعرفههایی معادل ۱۴۵ درصد بر واردات از چین وضع کرده و چین نیز در واکنش، تعرفههایی ۱۲۵ درصدی بر کالاهای آمریکایی اعمال کرده است. ترامپ بر دهها کشور دیگر نیز تعرفه وضع کرده که این امر باعث لرزش بازار بورس و افزایش نرخ بهره بر بدهیهای آمریکا شده، زیرا سرمایهگذاران نگران کند شدن رشد اقتصادی و فشارهای تورمی بالاتر هستند.
جزئیات اظهارات بسنت از سوی دو منبع آگاه که به شرط ناشناس ماندن صحبت کردند، تأیید شده است. بسنت گفته است: «باید بگویم که مذاکرات با چین بسیار دشوار خواهد بود. هیچکدام از طرفین معتقد نیستند که وضعیت کنونی قابل دوام است.»
شاخص بورس S&P 500 پس از انتشار اولیه سخنان بسنت توسط بلومبرگ، ۲.۵ درصد رشد کرد.
ترامپ در سخنانی پس از مراسم تحلیف رسمی پل اتکینز به عنوان رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا، به افزایش شاخص بورس اشاره کرد. با این حال، ترامپ از تأیید اینکه آیا او نیز همانند بسنت فکر میکند که وضعیت با چین غیرقابل دوام است، خودداری کرد. او گفت: «اوضاع ما با چین خوب است.»
با وجود تعرفههای بالا، ترامپ گفت که با چین «خیلی مؤدبانه» رفتار خواهد کرد و قصد ندارد با رئیسجمهور چین، شی جینپینگ، وارد رویارویی سخت شود. ترامپ گفت: «ما قرار است با هم خیلی خوشبخت زندگی کنیم و ایدهآل آن است که با هم کار کنیم.»
رئیسجمهور آمریکا گفت نرخ نهایی تعرفهها بر چین از سطح کنونی ۱۴۵ درصد «بهطور چشمگیری کاهش خواهد یافت». او افزود: «این نرخ آنقدر بالا نخواهد بود، نه، آنقدر بالا نخواهد ماند.»
دولت چین هنوز واکنشی رسمی به این خبر نشان نداده، اما پیشتر بارها سیاستهای تعرفهای ترامپ را مورد انتقاد قرار داده است. در شبکه اجتماعی ویبو (Weibo) در چین، اظهارات ترامپ با هشتگهایی مانند «ترامپ شکست را پذیرفت» ترند شد.
روزنامه دولتی انگلیسیزبان China Daily در مقالهای در روز سهشنبه، این اظهارات را «نماد عوامگرایی حمایتی» برنامهی «آمریکا را دوباره بزرگ کن» (MAGA) توصیف کرده و آن را عاملی برای بیثباتی تجارت جهانی دانست. پس از آنکه چین به تعرفهگذاریهای پیاپی ترامپ پاسخ مشابه داد، بازی «چشم در برابر چشم» پایان یافت؛ چراکه پکن اعلام کرد تعرفه ۱۲۵ درصدیاش بر واردات از آمریکا، بازار داخلی را از علاقه به کالاهای آمریکایی خالی کرده است.
تعلیق ۹۰ روزه ترامپ بر بخش بزرگی از تعرفههای جهانیاش شامل چین نمیشود.
دولت ترامپ تاکنون با مقاماتی از ژاپن، هند، کره جنوبی، اتحادیه اروپا، کانادا و مکزیک، و دیگر کشورها وارد مذاکره شده است.
ترامپ تاکنون نشانهای از عقبنشینی در تعرفه پایه ۱۰ درصدی خود نشان نداده، حتی در حالیکه مدعی است بهدنبال آن است که دیگر کشورها مالیاتهای وارداتی خود را کاهش دهند و موانع غیرتعرفهای که مانع صادرات آمریکا شدهاند را بردارند.
چین روز دوشنبه به کشورهای دیگر هشدار داد که از توافق تجاری با آمریکا در صورتی که به منافع چین آسیب برساند، خودداری کنند. وزارت بازرگانی چین در بیانیهای گفت: «چین قاطعانه با هر توافقی که به زیان منافعش باشد، مخالف است.»
با این حال، روز سهشنبه برخی رسانههای کرهای گزارش دادند که پکن اکنون در حال اعمال فشار بر کشورهای ثالث برای اجرای محدودیتهای صادراتی چین بر کالاهای آمریکا است. روزنامه اقتصادی Korea Economic Daily گزارش داد برخی شرکتهای کرهای از دولت چین نامههایی دریافت کردهاند که در آنها هشدار داده شده در صورت صادرات محصولاتی حاوی مواد معدنی حیاتی چینی به پیمانکاران نظامی آمریکایی، «اقدامات تلافیجویانه» در انتظارشان خواهد بود.
کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید، اعلام کرد دولت ترامپ تاکنون ۱۸ پیشنهاد از کشورهای مختلف برای توافق تجاری دریافت کرده است. او افزود: «همه طرفها خواستار رسیدن به توافق تجاری هستند.»
اما عدم قطعیت درباره تعرفهها در بازارهای مالی، با اظهارات ترامپ درباره فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) تشدید شده است. ترامپ گفته بود که خواهان کاهش نرخ بهره است و حتی گفته بود در صورت تمایل میتواند جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، را برکنار کند.
ترامپ بعدتر اعلام کرد از پاول میخواهد «در کاهش نرخها پیشقدم» باشد و قصدی برای اخراج او ندارد، با وجود اینکه پیشتر چنین احتمالی را مطرح کرده بود.