همزمان با آغاز مجمع جهانی اقتصاد در داووس، گزارش جدید سازمان آکسفام شکاف روزافزون بین فقیران و ثروتمندان جهان را تأیید میکند. ثروت میلیاردرها در جهان به سرعت در حال افزایش است و شمار بیشتری از مردم با گرسنگی دست و پنجه نرم میکنند.
«آکسفام»، بنیاد بینالمللی برای ریشهکن کردن فقر، گرسنگی و بیعدالتی، پیش از آغاز مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس با انتشار گزارشی گفته است که ثروت ثروتمندان جهان با سرعت بیشتری در حال رشد است.
براساس این گزارش که بهمناسبت آغاز مجمع جهانی داووس منتشر شده، تنها در سال گذشته میلادی، کل ثروت دو هزار و ۷۶۹ میلیاردر جهان از ۱۳ تریلیون دلار به ۱۵ تریلیون دلار افزایش یافته است. این یعنی ثروت آنها در سال ۲۰۲۴ سه برابر سریعتر از سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است.
در این میان، ثروت ۱۰ میلیاردر برتر جهان بهطور متوسط روزانه ۱۰۰ میلیون دلار و ثروت یک میلیاردر بهطور متوسط روزانه دو میلیون دلار افزایش یافته است. در سال گذشته میلادی، ۲۰۴ میلیاردر جدید به این فهرست اضافه شدهاند که بهطور متوسط تقریباً چهار نفر در هفته میشود.
در همین حال، شمارافرادی که زیر خط فقر تعیینشده توسط بانک جهانی با درآمد ۶,۸۵ دلار در روز زندگی میکنند، از سال ۱۹۹۰ تقریباً ثابت مانده و به نزدیک به ۳,۶ میلیارد نفر رسیده است. همچنین تعداد افراد گرسنه در جهان در حال افزایش است.
گزارش آکسفام بر اساس دادههایی از منابع مختلف تهیه شده است. آکسفام تخمینهای مجله فوربس درباره ثروت میلیاردرها را با دادههای بانک جهانی و گزارش ثروت جهانی UBS ترکیب کرده است.
این بنیاد بینالمللی در تحلیل خود با عنوان «محدود کردن قدرت میلیاردرها، محافظت از دموکراسی»، نشان داده است که چگونه نفوذ ثروتمندترین افراد و شرکتهای آنها نه تنها نابرابری اجتماعی را تشدید میکند، بلکه اصول دموکراتیک را نیز در بنیانهای خود متزلزل میسازد.
آکسفام گفته است که قدرت اقتصادی ناشی از مالکیت شرکتها به قدرت سیاسی نیز منجر میشود و ثروتمندترین افراد و شرکتهای آنها بهطور فزایندهای بر سیاست تأثیر میگذارند. این موضوع در مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رئیسجمهور میلیاردر آمریکا، مشهود است که توسط ثروتمندترین مرد جهان، ایلان ماسک، حمایت میشود.
تحلیلگران آکسفام با توجه به رشد سریع ثروت، پیشبینی میکنند که پنج نفر از میلیاردرهای فعلی ممکن است در دهه آینده به تریلیونر تبدیل شوند. آکسفام اعلام کرده است که حتی اگر این افراد ۹۹ درصد ثروت خود را یکشبه از دست بدهند، باز هم میلیاردر باقی خواهند ماند.
این گزارش همچنین افزوده است که در سطح جهان ۳۶ درصد از ثروت میلیاردرها از طریق ارث به دست میآید.
بهگفته محققان این مطالعه، ثروتمندان بزرگترین برندگان سالهای بحران بودهاند و شکاف روزافزون پیامدهایی برای جامعه بینالمللی و همچنین جوامع ملی دارد، زیرا ثروتمندان بهطور هدفمند تلاش میکنند تا ساختارهای ناعادلانه پایدار بمانند. در این گزارش آمده است:
کشورهای قدرتمند اقتصادی در شمال جهان همچنان قوانینی را تعیین میکنند که ثروتمندان و شرکتهای آنها از آن سود میبرند.
همچنین در گزارش اشاره شده است که ثروتمندان تأثیر فزایندهای بر قانونگذاری مالیاتی دارند. بهعنوان مثال، در کاهش مالیات بر شرکتها، مالیات ناکافی بر درآمدهای سرمایهای، معافیتهای مالیاتی بر ارث و حذف مالیات بر ثروت. در این مطالعه آمده است:
بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۷، شمار کشورهایی که مالیات بر ارزش افزوده دارند از ۵۰ کشور به بیش از ۱۵۰ کشور افزایش داشته، در حالی که تعداد کشورهایی که مالیات بر ثروت خالص دارند از ۱۲ کشور به چهار کشور کاهش یافته است.
از روز دوشنبه یکم بهمن / ۲۰ ژانویه سیاستمداران و رهبران اقتصادی در شهرک داووس سوئیس برای گفتوگوهای پنجروزه گرد هم میآیند. انتظار میرود که ۶۰ رئیس دولت و کشور از جمله اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، دینگ شوئهشیانگ، معاون نخستوزیر چین، و خاویر میلی، رئیسجمهوری آرژانتین، در این اجلاس شرکت کنند.
روز گذشته، یکشنبه ۳۰ دی / ۱۹ ژانویه حدود ۳۰۰ نفر در این شهرک کوهستانی در حمایت از افزایش مالیات بر ثروتمندان تظاهرات کردند و جاده اصلی منتهی به داووس را مسدود کردند.
پلیس پس از نادیده گرفتن دو درخواست برای ترک محل توسط معترضان، وارد عمل شد. یک سخنگوی پلیس گفت که معترضان به درخواستهای پلیس توجهی نکردند.