دهها هزار نفر روز یکشنبه در شهرهای سراسر اروپا برای تظاهرات اول ماه مه راهپیمایی کردند. در فرانسه، معترضان شعارهایی علیه امانوئل ماکرون، رئیسجمهور سر دادند و خواستار افزایش حقوق ها و کنار گذاشتن طرح ماکرون برای افزایش سن بازنشستگی شدند.به گزارش AP در برخی از راهپیمایی ها از جمله در پاریس درگیری هایی به وجود آمد. آنارشیست های موسوم به «بلک بلوک» به برخی از بانک ها و مراکز تجاری حمله کردند پلیس فرانسه با شلیک گلوله های گاز اشک آور با بلک بلوک ها درگیر شدند.
جرالد دارونین وزیر کشور گفت که تاکنون ۴۵ نفر بازداشت شده اند. او گفت که هشت افسر پلیس مجروح شدند و عاملان خشونت را “اراذل و اوباشی” خواند که سعی کردند “حق تظاهرات را ملغی کنند.”
راهپیمایی پاریس تحت تسلط هواداران ژان لوک ملانشون، رهبر چپ رادیکال قرار داشت که در دور اول انتخابات ریاست جمهوری سوم شد و اکنون در گفتگو با دیگر احزاب چپ در فرانسه، از جمله سوسیالیست ها برای انتخابات پارلمانی ماه ژوئن است. مللانشون در راهپیمایی پاریس شرکت کرد و ملانشون از احزاب چپ درخواست کرد متحد شوند تا هواداران ماکرون نتوانند بر پارلمان تسلط پیدا کنند. وی گفت: هدف ما پیروزی است. ملانشون پیش از شروع راهپیمایی گفت: «ما حتی یک امتیاز در مورد حقوق بازنشستگی نخواهیم داد.
راهپیمایان بنرهایی با مضامین «بازنشستگی قبل از آرتروز»، «بازنشستگی ۶۰ ساله، قیمتها ثابت» و «ماکرون برو بیرون» حمل میکردند.
حدود ۲۵۰ تظاهرات و گردهمایی در سراسر فرانسه برگزار شد. در همه ی این تظاهرات اعتراض هایی علیه ماکرون صورت گرفت و تظاهرکنندگان خواستار شدند منافع مردم در اولویت قرار گیرد. طرح ماکرون برای افزایش سن بازنشستگی فرانسه از ۶۲ به ۶۵ سال در این تظاهرات بار دیگر محکوم شد.
در ترکیه، پلیس در استانبول معترضان را در نزدیکی میدان تقسیم به محاصره در آورد. دفتر فرمانداری استانبول اعلام کرد روز یکشنبه، پلیس ترکیه ۱۶۴ نفر را به دلیل تظاهرات بدون مجوز و مقاومت در برابر پلیس بازداشت کرده است. در بخش آسیایی استانبول، یک گردهمایی سازماندهی شده برگزار شد و هزاران نفر در آن شرکت کردند.
در برلین پایتخت آلمان فرانزیسکا گیفی، شهردار برلین، مورد اعتراض شدید قرار گرفت و به او تخم مرغ پرتاب شد. در آلمان حدود ۴۰۰ تظاهرات و گردهمایی برگزار شد. در شهر برلین چپ های انقلابی از بعد از ظهر یکشنبه تظاهرات خود را شروع کردند. گفته شد انتظار بیست هزار شرکت کننده می رود. پلیس ۶ هزار نفر را برای این تظاهرات بسیج کرده بود.
در ایتالیا، پس از دو سال تعطیلی همهگیری، یک کنسرت بزرگ در فضای باز پس از تجمعات و اعتراضات در شهرهای سراسر کشور در رم برگزار شد. علاوه بر بهبود شرایط کارگران، صلح موضوع اساسی تظاهرات امسال بود. سه اتحادیه اصلی کارگری ایتالیا تظاهرات مرکزی خود را در بالای تپه آسیزی برگزار کردند که محل اعتراضات برای صلح است. این گردهمایی هم خواستار پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین شد.
دانیلا فومارولا، رئیس اتحادیه CISL ایتالیا، گفت: «این روز روز تعهد اجتماعی و مدنی برای صلح و کار است. افزایش تورم و ترس از کمبود آتی مواد غذایی ناشی از جنگ در اوکراین، نارضایتی را در سراسر جهان دامن می زند.
هزاران کارگر، بیکار و بازنشستگان در راهپیمایی مسالمت آمیز در اسکوپیه پایتخت مقدونیه شمالی، خواهان افزایش دستمزدها و احترام به حقوق کارگران شدند. تورم سالانه ۸.۸ درصدی در ماه مارس در این کشور به بالاترین حد خود در ۱۴ سال گذشته رسیده است.
دارکو دیموسکی، رئیس فدراسیون اتحادیه های کارگری کشور، به اجتماع کنندگان گفت که کارگران خواستار افزایش دستمزد سراسری هستند. وی گفت: بحران اقتصادی موحب از دست رفتن بیشتر حقوق کارگران شده است.
معترضان در تظاهرات بزرگداشت اول ماه مه در آتن شرکت کردند
معترضان در یک تظاهرات بزرگداشت اول ماه مه در آتن، یونان، ۱ مه ۲۰۲۲ شرکت کردند. رویترز/کاستاس بالتاس
همزمان با پیوستن هزاران کارگر به تظاهرات اول ماه مه در پایتخت یونان در اعتراض به افزایش قیمت انرژی و مواد غذایی، قطارهای مترو متوقف شدند و کشتیها در بنادر پهلو گرفتند.
در این کشور قبوض گاز و برق افزایش یافته است و افزایش قیمت ها به دلیل تحریم ها علیه روسیه پس از حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه تشدید شده است و تورم در یونان را به بالاترین حد چند ساله رسانده است. پلیس تخمین می زند که حدود ۱۰۰۰۰ نفر در مرکز آتن راهپیمایی کردند و در مقابل پارلمان یونان تجمع کردند تا به افزایش هزینه های زندگی که به گفته آنها غیرقابل تحمل شده است، اعتراض کنند.
یانیس اویکونومو، سخنگوی دولت روز یکشنبه به تلویزیون یونان گفت: مهم نیست اروپا چه تصمیمی بگیرد، دولت یونان اقدامات فراگیر بیشتری را در این ماه برای کاهش تاثیر بر مصرف کنندگان اعلام خواهد کرد.
تظاهرات اول ماه مه در مقدان انقلاب کوبا در ۱ مای ۲۰۲۲
در کوبا اولین بار بعد از سه سال مردم به مناسبت روز اول ماه مه به خیابان ها آمدند. پرچم های کوبا، پوسترهای فیدل کاسترو، رهبر سابق این کشور و شعار “کوبا زندگی می کند در دست مردم به چشم می خورد.
میگل دیاز کانل، رئیسجمهور کوبا و رائول کاسترو، رهبر انقلابی سابق، با نقاب سفید و لباسهای برجسته نظامی، تظاهرات را از یک صحنه مشرف به “پلازا د لا انقلاب” هاوانا نظارت کردند.
راهپیماییهایی که هر ساله در سراسر کشور مملو از نمادها هستند، جشنی از انقلاب ۶۳ ساله کوبا و اعتراض به ایالات متحده ی آمریکا به خاطر محاصره ی شصت ساله ی این کشور.
تظاهرات امسال همچنین اولین تظاهرات پس از اعتراضات ضد دولتی در ۱۱ ژوئیه – بزرگترین اعتراضات از زمان انقلاب کاسترو در ۱۹۵۹ – بود. تا اواسط روز هیچ تخمین رسمی از تعداد راهپیماییکنندگان در راهپیماییهای اولیه صبح وجود نداشت.
برگزاری روز کارگر در برزیل با رنگوبوی سیاسی و انتخاباتی
مراسم روز کارگر در برزیل با رنگوبوی سیاسی، رقابتی و فضای دو قطبی میان «لولا داسیلوا» رئیسجمهوری چپگرای پیشین و «ژائیر بولسونارو» رئیسجمهوری راستگرای افراطی فعلی برگزار شد.
لولا داسیلوا رهبر سابق حزب کارگران برزیل که هدایت این غول آمریکای جنوبی بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۰ را بر عهده داشت، با محبوبیت ۴۳ درصدی میان شهروندان برزیلی در آخرین نظرسنجیها، سودای تصاحب جایگاه ریاست جمهوری این کشور برای چهار سال آینده را در سر میپروراند. روز کارگر در برزیل در حالی برگزار شد که کنار زدن بولسوناروی راستگرا با حمایت ۲۶ درصدی مردم، از پیروزی احتمالی لولا داسیلوا در انتخابات اکتبر آینده بسیار محتمل است.
همزمان با بحران بهداشتی بی سابقه، اوضاع نابسامان اقتصادی و ابطال پروندههای فساد علیه لولا داسیلوا سبب شده تا تداوم حضور بولسونارو در منصب ریاست جمهوری پس از انتخابات ۲۰۲۲ در هالهای از تردید قرار گیرد. با افزایش محبوبیت و در صورت پیروزی احتمالی داسیلوا، بولسونارو نخستین رئیسجمهوری تک دوره ای برزیل خواهد بود.
تظاهرات روز کارگر در برزیل به صورت مسالتآمیز برگزار شد و در ساعات اولیه روز با تجمع مردم در بیشتر نقاط این کشور آغاز شد. مناطق مختلفی از شهرهای فورتالِزا، بلوهوریزونته، ریودوژانیرو به محل تجمع هواداران لولا تبدیل شد و برخی نقاط شاهد حضور حامیان بولسونارو بودند.
در برازیلیا نیز تظاهران از صبح آغاز شد و حضور بولسونارو در مقابل کنگره ملی از اتفاقات غیر منتظره بود. بولسونارو در حالی حاضر شد که شماری از همکارانش توصیه کرده بودند برای اینکه حضورش به عنوان تبلیغات سیاسی تعبیر نشود، از این اقدام اجتناب کند.
سائوپائولو، قرمزپوشهای حامی حزب کارگران و کانونهای کارگری را در حالی گرد هم آورد که همزمان با انتقادها از افزایش گرسنگی و نابرابری از زمان روی کار آمدن بولسونارو در برزیل، برای بازگشت لولا به قدرت فریاد میزدند. در مقابل اما حامیان بولسونارو که خود را با رنگ زرد و سبز پرچم برزیل پوشانده بودند، عملکرد رهبر راست افراطی خود را تحسین میکردند.
لولا که در موقعیتهای گوناگون، بارها تکرار کرده است هنوز نامزد ریاست جمهوری نشده است، در سخنرانی کوتاهی در سائوپائولو، با انتقاد از عملکرد بولسونارو، دستاوردهای دولت خود را برجسته کرد. وی گفت: کسی بهتر از رئیسجمهوری ژائیر بولسونارو، پیروز انتخابات خواهد شد.
لولا اطمینان داد: ما به کشوری متمدن باز میگردیم، قانون اساسی مورد احترام قرار میگیرد. ما به جامعهای باز خواهیم گشت که در آن، عشق بر نفرت غلبه کند و فرهنگ بر جهل غلبه کند.
سخنرانی داسیلوا حدود یک ساعت پس از پیام کوتاه مجازی بولسونارو بود که از طریق یک صفحه نمایشگر بزرگ در یکی از بزرگراهها پخش شد. بولسونارو در این پیام ویدیویی گفت: من هر کجا که شما باشید، میروم. من همیشه در کنار مردم برزیل خواهم بود. از خالق، برای زندگی خود و بسیاری از شما تشکر میکنم که این ماموریت هدایت سرنوشت برزیل را به من عطا کردید. خیر همیشه شر را شکست میدهد.
شهروندان کشور پهناور برزیل، دوم اکتبر (۱۰ مهر ۱۴۰۱) پای صندوقهای رای حاضر خواهند شد تا در میانه درگیری جدی میان لولا داسیلوا رئیسجمهور چپگرای سابق و ژائیر بولسونارو رئیسجمهوری راستگرای افراطی فعلی، رهبر آینده این کشور را انتخاب کنند.
بر اساس پیشبینیها، ۱۴۸ میلیون رایدهنده برزیلی همچنین همه اعضای مجلس نمایندگان، یک سوم مجلس سنا و فرمانداران و قانونگذاران مجمعهای هر ایالت را نیز انتخاب میکنند.
روندهای انتخاباتی سال ۲۰۲۲ در آمریکای لاتین اگر چه از منظر کمیت نسبت به ۲۰۲۰ چندان فشرده نخواهند بود اما تعیین مسیر سیاسی در برزیل و کلمبیا به عنوان دو کشور تاثیرگذار منطقه همزمان با انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا، بی تردید به طور قابل توجهی چشمانداز سیاسی این منطقه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
تظاهرات روز جهانی کارگر در شیلی به خشونت کشیده شد
تهران – ایرنا – پلیس شیلی اعلام کرد در جریان تظاهرات روز جهانی کارگر در این کشور، سه نفر در جریان تیراندازی زخمی و دو نفر نیز در درگیری ها بازداشت شدند.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا از خبرگزاری فرانسه، درگیری در جریان تظاهرات روز کارگر که به دعوت یک اتحادیه گارگری در سانتیاگو (پایتخت) برگزار شد، روی داد و معترضان با برپا کردن موانع، وارد مراکز تجاری شدند.
«انریکه مونراس» رئیس پلیس منطقه شهری سانتیاگو گفت: درگیری هایی بین دستفروشان خیابانی روی داد که متاسفانه به سلاح گرم مجهز بودند و بر اثر آن سه نفر زخمی شدند. پلیس تائید کرد که دو تبعه خارجی به ظن شلیک گلوله بازداشت شدند.
نیروهای امنیتی از ماشین های آب پاش و گاز اشک آور برای متفرق کردن معترضان استفاده کردند.
«گابریل بوریچ» رئیس جمهوری شیلی با محکوم کردن این خشونت ها، گفت: ما خشونت را عادی سازی می کنیم و نمی توانیم اجازه دهیم باندهای جنایتکار کنترل خیابان های کشور ما را در اختیار گیرند.
تظاهرات جداگانه ای در روز جهانی کارگر به همت اتحادیه واحد مرکزی یا اتحادیه واحد کارگران در پلازا ایتالیا برگزار شد بدون آنکه حادثه خاصی در جریان آن رخ دهد و هزاران نفر با در دست داشتن پرچم و بنر در این راهپیمایی شرکت کردند.
«دیوید آکونا» رئیس این اتحادیه گفت: خوشحالیم که این یک روز ویژه و خاص پس از دو سال محدودیت به دلیل کووید است تا کار و مسئولیت بسیاری از همکاران همچون کارکنان بخش های بهداشتی، تجاری و حمل و نقل که در این همه گیری نقشی اساسی داشتند، به رسمیت شناخته شود.
«ژانت خارا» وزیر کار شیلی و اولین عضو حزب کمونست که از زمان بازگشت دموکراسی به این کشور در سال ۱۹۹۰ به این سمت دست یافت، در این تظاهرات شرکت داشت.
وی معمار توافقی بود که بین سازمان های تجاری و اتحادیه واحد مرکزی یا اتحادیه واحد کارگران منعقد شد که طبق آن، حداقل دستمزدها به میزان ۱۲.۵ درصد افزایش خواهد یافت.
قرار است حداقل دستمزدها در شیلی از ماه اوت (مرداد) به ۴۰۰ هزار پزو (۴۷۰ دلار) در ماه برسد.
رئیس جمهوری شیلی گفته است قصد دارد این مبلغ را تا سال ۲۰۲۶ به ۵۰۰ هزار پزو افزایش دهد.