این روزها، جمهوری اسلامی فضای امنیتی شدیدی را در سراسر ایران، بهویژه کردستان ایجاد کرده است. این روزها مقامات و نهادهای سیاسی، نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی، در تلاشند تا با ایجاد فضای رعب و وحشت مانع اوجگیری مجدد جنبش انقلاب «زن، زندگی، آزایدی» شوند. اما همه شواهد نشان می دهد که مردم و در پیشاپیش همه زنان و جوانان هیچ ترسی از این همه وحشیگری و تهدیدها و اعمال جنایتکارانه جمهوری اسلامی ندارند.
جمهوری اسلامی ایران در نخستین سالگرد قتل مهسا(ژینا) امینی، سخت دچار وحشت شده است. این حکومت ترور و حشت، شکنجه و اعدام، جنگطلب و بچهکش، تمام نیروهای سرکوبگر خود را به حال آمادهباش درآورده است. حتی گفته میشود جمهوری اسلامی اخیرا تعدادی از شیعیان پاکستان را وارد ایران کرده تا در صورت لزوم، از آنها برای سرکوب مردم بلوچستان بهره گیرد.
جمهوری اسلامی در این روزها، بسیاری از نیروهای سرکوبگر خود را با توپ و تانک به مرزهای اقلیم کردستان عراق اعزام کرده است تا در صورت لزوم، هم مردم کردستان ایران را سرکوب کنند و هم مقرهای اپوزیسیون کرد ایرانی در اقلیم کردستان عراق را مورد حملات موشکی و پهبادی خود قرار دهند.
جمهوری اسلامی ایران، این احزاب را متهم کرده که در اعتراضات سراسری این کشور که که شهریور ۱۴۰۱ آغاز شد، نقش داشتهاند. در حالی که این احزاب از این جنبش حمایت سیاسی کردند بدون این که از مرزها وارد خاک ایران شوند تا چه برسد دست به عملیات مسلحانه بزنند.
جمهوری اسلامی، حکومت ترور و وحشت است و خطاب تروریست به نیروهای اپوزیسیون کرد در اقلیم کردستان عراق، آنهم از سوی یک حکومت تروریست و تبهکار، ادعای مضحکی است و هیچکس چنین ادعایی را باور ندارد.
به این ترتیب، متاسفانه اپوزیسیون کرد ایرانی در اقلیم کردستان عراق، با سرنوشت نامعلومی روبهرو شده است. بهنظر میرسد احزاب اقلیم کردستان عراق و دولت عراق با جمهوری اسلامی ایران توافق کردهاند که این نیروها را خلع سلاح کنند و به مناطق دورتر از مرزهای ایران، در مناطق تحت کنترل دولت عراق مستقر نمایند.
همه شواهد و قرائن نشان میدهند که احزاب اقلیم کردستان عراق و دولت مرکزی با جمهوری اسلامی توافق کردهاند که نیروهای پیشمرگه را خلع سلاح کنند و به دورترین نقاط عراق از مرز ایران بفرستند. حتی احتمال دارد ترکیه نیز در این مورد دخیل باشد. در واقع اکنون سناریوی سیاهی که چند سال پیش بر علیه سازمان مجاهدین خلق ایران به کار بستند اینبار قصد دارند بر علیه نیروهای پیشمرگان کرد ایرانی تکرار کنند.
وزرای امور خارجه ایران و عراق
طبق گزارش خبرگزاریها، فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق صبح روز چهارشنبه ٢٢ شهریور، در تهران مورد استقبال حسین امیرعبداللهیان همتای ایران خود قرار گرفت. بر اساس اعلام قبلی او به منظور بررسی روند اجرای «توافقنامه امنیتی» تهران و بغداد در مورد خلع سلاح احزاب کرد ایرانی و جلوگیری از وقوع هرگونه درگیری احتمالی به تهران سفر کردە است.
بر اساس گزارش رسانههای داخلی ایران، فواد حسین در یک نشست خبری با امیرعبداللهیان، تاکید کردە کە «عاقلانه نیست خاک عراق یا خاک کردستان عراق در معرض تهدید قرار بگیرد و از زبانی دیگر جز گفتوگو استفاده شود.»
او همچنین گفتە است: «عراق به احزاب کرد مخالف حکومت ایران اجازه عبور از مرز و استفاده سلاح را نخواهند داد.»
وزیر امور خارجه عراق، همچنین در این نشست خبری از رسانههای ایران دعوت کرد تا «برای نظارت بر اجرای توافقنامه امنیتی به عراق سفر کنند.»
دولت عراق، اقلیم کردستان عراق و جمهوری اسلامی ایران در ماه مارس سال جاری میلادی قراردادی امنیتی مرزی امضاء کردند که هدف اصلی آن دور کردن نیروهای کرد ایرانی از منطقه مرزی ایران و اقلیم کردستان عراق است، جایی که جمهوری اسلامی، ادعا دارد مخالفان کرد مسلح «تهدیدی برای امنیت» آن هستند.
در حالی که امروز «فواد حسین»، وزیر خارجه عراق برای دیدار با مقامات جمهوری اسلامی وارد تهران شد، خبرگزاری «تسنیم»، وابسته به نهادهای امنیتی حکومت ایران با انتشار تصاویری از «اعزام تجهیزات زرهی سپاه» مرزهای شمال غرب خبر داد.
این خبرگزاری در توضیح تصاویر نوشته که این تحرکات «در پی نزدیک شدن به پایان اولتیماتوم» جمهوری اسلامی به عراق برای «خلع سلاح» گروههای کرد «تجزیهطلب» در اقلیم کردستان در حال انجام است.
همزمان با سفر وزیر خارجه عراق به تهران، رسانههای داخلی و نزدیک بە حکومت از آغاز روند «خلع سلاح» احزاب کرد ایرانی و «سازماندهی» آنها در اردوگاههایی در عمق خاک اقلیم کردستان و عراق خبر دادند.
اما بر خلاف ادعای رسانەها و مقامات جمهوری اسلامی، فواد حسین در مورد «خلع سلاح» احزاب کرد سخنی بە میان نیاوردە است.
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران جمهوری اسلامی هم در گزارشی اعلام کردە کە قرار است تمامی پایگاههای احزاب «کوملە، پاک، پژاک و حزب دمکرات» در نزدیکی مرز ایران برچیدە شوند.
تاکنون هیچ یک از احزاب کرد خلع سلاح نشدەاند، اما گفته میشود مقرها و پایگاههای احزاب کرد ایرانی از مناطق مرزی اقلیم کردستان با ایران، برچیدە شوند، اما حضور نیروهای «پژاک» همچنان در مرز ایران ادامه خواهند داشت. چرا که نیروهای این حزب در اقلیم کردستان عراق، مقرهای چریکی علنی ندارند.
حزب حیات آزاد کردستان ایران-پژاک، جوانترین حزب در کردستان ایران محسوب میشود و تنها حزبی است کە عمده نیروهایش در مناطق کوهستانی قندیل و مرزی استانهای آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه مستقر است.
یک سخنگوی محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، که سال پیش با حمایت ائتلافی از احزاب مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران سر کار آمد، در بیانیهای گفت که نخست وزیر «در بیش از یک مورد درباره مخالفت عراق.... با استفاده از خاک این کشور به عنوان سکویی برای هدف گرفتن کشورهای همسایه صحبت کرده است.»
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، تاکید کرده که عراق و اقلیم کردستان باید به توافقنامه امنیتی که در مورد احزاب شرق کردستان امضاء کردهاند پایبند باشند.
جمهوری اسلامی ایران اصرار دارد که توافقنامه امنیتی امضاء شده با عراق را در مورد احزاب در شرق کردستان اجرا خواهد کرد و می گوید مجوز تخلیه مقر آنها تمدید نخواهد شد. ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه گفت که کشورش توافقنامه امنیتی با عراق امضا کرده است. بر اساس این توافق، دولت عراق وعده داده است که گروه های مسلح را تا ماه سپتامبر خلع سلاح کرده و سپس آنها را از مقر نظامی خود به چندین پایگاه نظامی تعیین شده توسط عراق منتقل کند. وی گفت که دولت عراق به مقامات کردستان عراق از محتوای توافقی که باید اجرا شود، اطلاع داده است.
او گفته است: «این مهلت که ۲۸ شهریور به پایان میرسد به هیچ وجه تمدید نخواهد شد. کنعانی حضور احزاب شرق کردستان در منطقه را «نقطه سیاه» در روابط ایران با عراق توصیف کرد مهلت تعیین شده از سوی ایران برای خلع سلاح احزاب شرق کردستان رو به پایان است و خروج آنها از مناطق مرزی بدیهی ترین راه حل پیشنهادی است.
«باسم العوادی» سخنگوی رسمی دولت عراق، طی پستی در شبکه اجتماعی «ایکس»(توییتر سابق) نوشت: «عراق به تعهدات خود در قبال ایران در خصوص جلوگیری از نفوذ افراد مسلح، تحویل افراد تحت تعقیب، خلع سلاح و برچیدن اردوگاههای سازمانها در مرزها عمل کرده است.»
او نوشت: «مهمترین اصول سیاست خارجی این است که عراق نباید طرفی برای آسیبزدن به همسایگان خود باشد و حاکمیت عراق مستلزم تفاهمات امنیتی برای محافظت از مرزهای عراق در برابر هرگونه تجاوزی است.»
العوادی افزود: «به همین دلیل، عراق با ایران توافقنامهای را برای جلوگیری از نفوذ افراد مسلح، تحویل افراد تحت تعقیب، خلع سلاح و برچیدن اردوگاهها امضاء کرد. عراق به تعهد خود عمل کرده است.
سخنگوی دولت عراق، یک روز پس از آنکه وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران از توافق با بغداد درباره خلع سلاح سازمانهای کرد ایرانی در منطقه کردستان عراق و بستن مقرهای نظامی آنها تا ماه سپتامبر آینده و اخراجشان از پادگانهای نظامی و انتقال به پایگاههای نظامی اختصاص یافته از سوی عراق، خبر داد، با انتشار این پست در شبکههای اجتماعی آن را تایید کرد.
هشام الرکابی، مشاور نخست وزیر عراق نیز روز گذشته حصول توافق امنیتی این کشور با جمهوری اسلامی ایران را تایید و اعلام کرد که بر اساس آن، بغداد با استقرار نیروهای مرزبانی، اجازه نخواهد داد گروهکهای تروریستی و تجزیهطلب کرد وارد خاک ایران شوند.
پس از هشدار و حمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مواضع گروهکهای کُرد تجزیهطلب در منطقه کردستان عراق، شورای امنیت ملی عراق تدابیری را جهت امنسازی مرزها با ایران و ترکیه و جلوگیری از استقرار گروهکهای کُرد در این مناطق اتخاذ کرده است.
شورای امنیت ملی عراق در جلسهای که آذرماه گذشته به منظور بررسی این مسئله تشکیل داد، اعلام کرد که نیروهای مرزبانی خود را به مرز ایران و ترکیه اعزام میکند و این نیروها در کنار پیشمرگه مناطق مرزی را رصد خواهند کرد.
وبسایت عراقی «المطلع» به نقل از منابع دیپلماتیک و سیاسی گفت توافقی سهجانبه بین جمهوری اسلامی ایران، دولت عراق و دولت اقلیم کردستان امضاء شده است که طبق آن، اعضای سازمانهای مسلح کرد ایرانی مستقر در عراق طی روزهای آینده از اقلیم کردستان اخراج میشوند و به مناطق غربی این کشور که با مرز ایران فاصله زیادی دارد، منتقل خواهند شد.
المانیتور در گزارشی از توافق ایران و عراق برای خلع سلاح اپوزیسون کرد ایرانی نوشت: «ایران روز دوشنبه هشدار داد که ضربالاجل ماه سپتامبر به دولت عراق برای خلع سلاح و تخلیه سازمانهای اپوزیسیون کرد ایرانی مستقر در اردوگاههای داخل خاک عراق را تمدید نخواهد کرد و حضور آنها را لکهای تاریک بر روابط دوستانه خواند.»
«آمبرین زمان» خبرنگار ارشد المانیتور، ۲۸ اوت در گزارشی نوشت: «ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت: ضربالاجل ۱۹ سپتامبر تعیینشده برای خلع سلاح این سازمانها «به هیچوجه تمدید نخواهد شد.» همزمان سردار قاآنی فرمانده سپاه قدس نیز گفت: «اگر عراق به توافق امنیتی پایبند نباشد ایران از امنیت ملی خود دفاع خواهد کرد.»
سرلشکر محمدحسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی نیز گفته است: «عملیات ما علیه این گروهها قطعا با شدت بیشتری تکرار خواهد شد مگر اینکه عراق آنطور که توافق شده عمل کند.»
در ماه مارس، ایران و عراق توافقنامه امنیتی امضاء کردند که جزئیات آن هرگز رسما فاش نشد. به گزارش خبرگزاری رویترز، یک مقام امنیتی عراقی که در این قرارداد شرکت داشته، گفت: «بر اساس توافقنامه امنیتی امضاء شده، عراق متعهد شد که به گروههای مسلح اجازه نخواهد داد از خاک این کشور در اقلیم کردستان عراق برای انجام هرگونه حمله فرامرزی علیه ایران استفاده کنند.»
یک مقام دولتی عراق که نخواست نامش فاش شود به دلیل اینکه صلاحیت(رسمی) صحبت با رسانهها را نداشت، امضای توافقنامه بین دو کشور را تایید کرد و گفت که دولت مرکزی بغداد با تایید مقامات حکومت اقلیم کردستان در اربیل و سلیمانیه در سریعترین زمان ممکن برای جابهجایی این گروهها کار میکند. وی از اعلام محل دقیق انتقال شبهنظامیان خلعسلاح شده خودداری کرد، اما گفت که این مکان در منطقه کردستان عراق خواهد بود. او گفت که آنها یک اردوگاه برای زندگی خواهند داشت و بدون اسلحه خواهند بود.
این مقام عراقی گفت: «پیش از این سلیمانیه اربیل را به همکاری با این گروهها متهم میکرد و اربیل نیز متقابلا سلیمانیه را به همکاری با آنها متهم میکرد، اما ما به عنوان دولت مرکزی موافقت کردیم که آنها را جابهجا کنیم. ما در تلاشیم تا جایی که ممکن است این اتفاق در ۱۹ سپتامبر رخ دهد.»هشام الرکابی سخنگوی نخستوزیر عراق، در بیانیهای گفت که سودانی «بیش از یک بار در مورد امتناع دولت از تبدیل شدن سرزمین عراق به... سکوی پرتاب برای هدف قرار دادن کشورهای همسایه صحبت کرده است.»
او گفت علاوه بر خلعسلاح گروههای شبهنظامی و حذف پایگاههای آنها، توافق با ایران این نوید را میدهد که عراق نیروهای مرزی را برای جلوگیری از «نفوذ شبهنظامیان» در سراسر مرز مستقر خواهد کرد و مظنونان تحت تعقیب را «پس از صدور حکم» به ایران تحویل خواهد داد.
بر اساس گزارشهای مطبوعات ایران، نیروهای عراقی در امتداد مرز مستقر خواهند شد و شبهنظامیان کرد خلع سلاح و برخی از آنها به مقامات ایرانی تحویل داده خواهند شد. گمان میرود برخی از افسران عراقی اکنون در کنار نیروهای پیشمرگه کرد عراقی در نقاط خاصی در امتداد مرز مستقر هستند.
گفته میشود اخیرا دولت عراق، تمهیدات جدیدی برای تامین امنیت مرزهای خود با ایران به کار بسته است. نصب ۵۰ برجک بتنی و ۴۰ دوربین بهعلاوه احداث ۴۷ پاسگاه مرزی در خط صفر مرزی عراق و ایران، از مواردی بود که به سرعت و پس از هشدار اولیه سرلشکر باقری عملیاتی شد.
از سویی به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران «ایرنا»، محمد کاظم آل صادق» سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد این خواسته را در دیدار با «جنین هنیس پلاسخارت» نماینده ویژه دبیرکل در هیات مساعدت سازمان ملل متحد در عراق مطرح کرد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد در این دیدار پیرامون آخرین تحولات سیاسی و امنیتی با نماینده دبیر کل سازمان ملل گفتوگو و تبادل نظر کرد.
آل صادق بر ضرورت خلع سلاح سازمانهای کرد ایرانی فعال در کردستان عراق، برقراری امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد و از نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل خواست تا حداکثر تلاش خود را در این خصوص انجام دهد.
خانم پلاسخارت نیز در این دیدار با اشاره به سفر اخیر خود به تهران، این سفر را مثبت ارزیابی کرد و خواستار تداوم همکاریهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران و عراق شد.
به نوشته ایرنا، «پیشتر «جنین هنیس پلاسخارت» نماینده دبیرکل سازمان ملل متحد در امور عراق روز یکشنبه هفته جاری در راس هیاتی با سفر به تهران با برخی مقامات کشورمان از جمله حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه دیدار و تبادلنظر کرد.»
وزیر امور داخلی اقلیم کردستان عراق نیز در نشست با مشاور امنیت ملی این کشور، بر لزوم اجرای بندهای توافق امنیتی امضاء شده با ایران تاکید کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رسمی عراق(واع)، قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق که صبح روز ۶ خرداد ۱۴۰۲، برای بررسی اقدامات انجام شده برای کنترل مرزهای کشورش با ایران به استان سلیمانیه سفر کرده بود با مسئولان محلی اقلیم کردستان عراق دیدار و رایزنی کرد.
ریبر احمد، وزیر امور داخلی اقلیم کردستان عراق در این نشست بر لزوم پایبندی بر بندهای توافق امنیتی امضاء شده با ایران تاکید کرد.
قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق صبح روز شنبه در راس هیاتی راهی سلیمانیه شد.
دستگاه امنیت ملی عراق، اعلام کرد که الاعرجی به دستور محمد شیاع السودانی، نخست وزیر این کشور بهمنظور بررسی اقدامات انجام شده برای کنترل مرزهای ایران و عراق راهی سلیمانیه شده است.
اخیرا یک منبع در دستگاه امنیت ملی عراق در گفتوگو با پایگاه خبری العربی الجدید اعلام کرد که قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق طی روزهای آتی به تهران سفر خواهد کرد و در خصوص کنترل مرزهای مشترک و مقابله با فعالیت احزاب مخالف جمهوری اسلامی ایران با مسئولان ایرانی تبادلنظر خواهد کرد.
این منبع اعلام کرد که شخص محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق به همراه مقامات اقلیم کردستان تحرکات گستردهای در راستای دور کردن مجموعههای مسلح مخالف جمهوری اسلامی ایران از مرزها و استقرار یگانهای امنیتی در نوار مرزی انجام میدهد.
این مسئول عراقی در ادامه گفت که الاعرجی در سفرش به تهران اقدامات دولت عراق در زمینه کنترل مرزها را به مسئولان ایرانی ارائه خواهد کرد و تلاش میکند که حملات دوباره ایران در مناطق مرزی علیه مواضع نیروهای مسلح کرد مخالف جمهوری اسلامی ایران، ممانعت کند.
یک مسئول کردی نیز اعلام کرد که مسئولانی از اربیل نیز بههمراه الاعرجی به تهران خواهند رفت.
در این گزارش آمده است که برخی مسئولان ایرانی اخیرا اعلام کردند که اگر گروه های تروریستی موجود در اقلیم کردستان عراق تجاوزهای خود را متوقف نکنند، ایران بار دیگر مواضع آنها را مورد هدف قرار خواهد داد.
قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق اخیرا نیز به دستور محمد شیاع السودانی، نخست وزیر این کشور در راس هیاتی از دستگاههای امنیتی و وزارت خارجه به اربیل سفر کرد و ریبر احمد، وزیر امور داخلی اقلیم کردستان و روسای دستگاه های امنیتی اربیل و سلیمانیه از وی استقبال کردند.
فرمانده نیروهای مرزبانی عراق در دیدار با الاعرجی گزارشی در مورد اقدامات امنیتی این کشور برای ایجاد امنیت در مرزهای ایران و عراق که طول آنها به هزار و ۴۹۳ کیلومتر میرسد ارائه داد.
او خاطرنشان کرد که اقدامات امنیتی برای کنترل مرزها، همچنان ادامه دارد. وزیر امور داخلی اقلیم کردستان عراق نیز گزارشی از اقدامات این وزارت در زمینه امنیت مرزهای ایران و عراق ارائه داد.
در همین رابطه، «ماجد شنکالی»، از رهبران حزب دموکرات اقلیم کردستان عراق ضمن اذعان به حضور گسترده سازمانهای مسلح کرد در اقلیم، اظهار داشت: «این سازمانها برای دستیابی به آزادی و تحقق خواستههای خود مبارزه میکنند، اما در عین حال باری بر دوش دولت اقلیم و حتی مردم این منطقه هستند زیرا فعالیتهایشان منجر به کشته و زخمی شدن هزاران شهروند کرد عراقی و آوارگی و تخلیه چندین روستا شده است.
شنگالی با بیان اینکه حضور این سازمانها و احزاب به ایران و ترکیه برای تکرار حملات خود به اقلیم کردستان بهانه میدهد، گفت: «این سازمانها تحت حمایت دولت اقلیم قرار ندارند اما طبیعتا ما موافق این هستیم که همه سازمانهای کرد در هر جایی به حقوق و آزادیهای مشروع خود دست یابند اما نه بهشکل مبارزه مسلحانه.»
این عضو ارشد حزب دموکرات اقلیم کردستان عراق، افزود: «ما از رویکرد نظامی این سازمانها علیه کشورهای همسایه حمایت نمیکنیم اما یقینا برای اخراج سازمانهای مذکور از اقلیم به زور متوسل نخواهیم شد زیرا ما اعتقادی به درگیری و جنگ میان برادران یعنی جنگ کردی-کردی نداریم و دولت اقلیم کردستان خواهان درگیری مسلحانه با این گروهها نیست بلکه میخواهد با تفاهم و مذاکره آنها را به رفتن از اقلیم راضی کند، در عین حال از مطالبات آنها در داشتن زندگی آزاد و رسیدن به حقوقشان حمایت میکند.
دیوید رومانو، استاد سیاست خاورمیانه در دانشگاه ایالتی میزوری، به بخش فارسی صدای آمریکا گفت با توجه به توقف صادرات مستقل نفت کردستان عراق به ترکیه و در نتیجه وابستگی «کامل» حکومت اقلیم کردستان به بغداد، دولت عراق «اهرم فشار زیادی» بر این حکومت دارد و حتی خودمختاری آن را تهدید میکند.
در جمعبندی، لازم به تاکید است که دفتر نخستوزیر عراق و شورای عالی امنیت ملی ایران اسفند سال گذشته خورشیدی در بیانیهای مشترک اعلام کردند که دو کشور توافقی را با هدف تامین «امنیت مرزی» امضاء کردهاند.
اما این اولینبار است که مقامهای عراقی و اقلیم کردستان عراق، تایید میکنند خلع سلاح احزاب اپوزیسیون کرد ایران مستقر در اقلیم کردستان عراق، بخشی از توافق با ایران بوده است.
از زمان امضای توافقنامه امنیتی با عراق که هدف اصلی آن محدود کردن فعالیت احزاب کرد ایران در اقلیم کردستان عراق است، دو طرف اختلافاتی درباره اجرای آن با هم داشتهاند.
نزدیکی جمهوری اسلامی و نخست وزیر عراق موجب چنین توافقی شده است. محمد شیاع السودانی، نخست وزیر فعلی عراق یک سال پیش با حمایت یک ائتلاف از احزاب نزدیک به جمهوری اسلامی سر کار آمد.
کوهها و روستاهای مناطق جومان، سیدکان، سوران، سید صادق، خلیفان و بالکایتی در شمال اربیل و شرق سلیمانیه محل استقرار چندین حزب کرد مخالف جمهوری اسلامی ایران است که اغلب اهداف و سیاستهای سکولار و چپ دارند که مهمترین آنها، سازمان کردستان حزب کمونیست ایران-کومهله، حزب حیات آزادی(پژاک) و حزب دموکرات کردستان ایران(حدکا) است.
البته پژاک، حزبی که در مثلث مرزی موجود میان عراق، ایران و ترکیه فعالیت دارد و از لحاظ تاریخی و فکری بسیار نزدیک به حزب کارگران کردستان ترکیه(پ.ک.ک) است و موافق اندیشههای «عبدالله اوجالان» است. همچنین توافقات دولت عراق و اقلیم کردستان عراق با جمهوری اسلامی ایران، شامل حال پژاک نمیشود چرا که نیروهای این حزب در اقلیم کردستان عراق مقر چریکی رسمی و علنی ندارند.
این حزب در اقلیم کردستان عراق، مقر علنی ندارد و در مناطق قندیل، سیدان، زاب، زاخو، حفتانین، سنجار، العمادیه، عقره، شهرها و مناطق شمالی اربیل و شرق دهوک حضور علنی و نیمه علنی دارند.
یک سال بعد از جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی»، جمهوری اسلامی از خیزش عمومی دوبارە در ایران به شدت وحشتزده است و با توجه به موقعیت و اهمیت حساس کردستان، بهعنوان «سنگر آزادی» و «زادگاه و نقطه شروع این انقلاب» سعی دارد با فشار بر احزاب اپوزیسیون کرد در اقلیم کردستان عراق، خیزش عمومی مردم ایران به پیشگامی زنان و جوانان را وابستە بە خارج و نیروهای کرد مستقر در اقلیم کردستان عراق، نشان بدهد. در حالی که به جرات میتوان احزاب و سازمانهای اپوزیسیون کرد و غیرکرد در خارج کشور، نقشی در راه افتادن و ادامه جنبش انقلابی موجود ندارند و آنها تنها در ظرفیت خود، صرفا با فراخوانهای سیاسی از آن حمایت میکنند.
اما مسلم است که مردم کردستان در روز شنبه ۲۵ شهریور، با اعتراض و اعتصاب یکپارچه خود، باز هم جواب دندانشکنی به جمهوری اسلامی نشان خواهند داد. مردم در آرامستان آیچی در شهر سقز و در همه شهرهای کردستان و سراسر ایران، حضور خواهند یافت و یاد جانباختگان جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» را گرامی خواهند داشت.
سیاستهای وحشیانه و خشونتبار دولتها منطقه با مردم کرد، ریشه تاریخی دارد. مردم کرد، مردمی مبارز و حقطلب و آزادیخواه هستند در حالی که حکومتهای گذشته و کنونی عراق و ترکیه و سوریه و ایران، حکومتهایی فاشیستی و تروریستی و دیکتاتوری هستند که اهداف و سیاستهایشان بهغایت وحشیانه علیه مردم این کشورها، بهویژه مردم کرد است. بههمین دلیل، طبیعی است که هر انسان و نیروی آزادیخواه و برابریطلب و عدالتجو، صریحا رفتار و اعمال وحشیانه این دولتها علیه مردم کرد و اکنون بر علیه نیروهای مسلح اپوزیسیون کرد ایرانی در اقلیم کردستان عراق را محکوم میکند و خواهان حمایت و تامین امنیت منطقهای و جهانی از آنها میشود. همزمان تهاجمات تروریستی جمهوری اسلامی را شدیدا محکوم میکند.
جمهوری اسلامی ایران، ۴۴ سال است که کسب و کار دایمیاش، سرکوب و سانسور، شکنجه و اعدام، ترور و آدمربایی، جنگ و کشتار، دزدی و تبهکاری و استثمار شدید نیروی کار است. حکومتی که بهویژه از نیمه سال گذشته با یک جنبش انقلابی با شعار محوری «زن، زندگی، آزادی» دست به گریبان است و نهایتا این حکومت جانی و بچهکش، با اتحاد و همبستگی جنبش کارگری، جنبش زنان، جنبش دانشجویی، جنبشهای مردم تحت ستم و آزادیخواه سراسر ایران، جنبش محیط زیست، جنبش روشنفکری، جنبش بیکاران، جنبش همجنسگرایان، بازنشستگان و همه مردم تحت ستم از حاکمیت ساقط خواهد شد و با حضور و فعالیت همین جنبشها جامعه نوینی در ایران شکل خواهد گرفت؛ جامعهای که به هیچ فرد و نیرویی اجازه نخواهد در راس قدرت و حاکمیت قرار گیرد چرا که همه شهروندان بدون توجه به جنسیت، ملیت، باورهای مذهبی و افکار سیاسی در اتحاد و همبستگی با همدیگر و در فضایی کاملا آزاد و برابر و دموکراتیک بهشکل خودگردان و شورایی جامعه را اداره خواهند کرد!
پنجشنبه بیست و سوم شهریور ۱۴۰۲-چهاردهم سپتامبر ۲۰۲۳