در واکنش به سرکوب حق‌خواهی زنان، ایران از کمیته مقام زن سازمان ملل متحد اخراج شد

زنان
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

رای گیری روز چهارشنبه با ۲۹ رای موافق در برابر ۱۶ رای ممتنع و ۸ رای مخالف به پایان رسید و ایران به عنوان نخستین کشور در تاریخ این کمیته از عضویت در آن اخراج شد. شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد روز چهارشنبه با اکثریت آرا، جمهوری اسلامی ایران را از کمیسیون مقام زن این سازمان اخراج کرد. این اقدام که برای نخستین بار در تاریخ این کمیته سازمان ملل متحد روی می‌دهد، واکنشی از سوی جامعه جهانی به سرکوب اعتراضات زنان در ایران طی سه ماه گذشته بوده است که با مرگ مهسا (ژینا) امینی آغاز شد.

کمیسیون مقام زن سازمان ملل، اصلی‌ترین نهاد جهانی برای دفاع از حقوق زنان و از بین بردن تبعیض است که به عنوان زیرمجموعه شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل فعالیت می‌کند.
ایران در سال گذشته میلادی به عضویت این نهاد انتخاب شد. دوره عضویت در کمیسیون مقام زن سازمان ملل، چهار سال است. این شورا، ۵۵ عضو دارد.
این نخستین بار است که یکی از اعضای این کمیسیون اخراج می‌شود.
در پی اعتراض‌های اخیر در ایران که با کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در پی بازداشت توسط گشت ارشاد، حدود یک ماه پیش آمریکا قطعنامه‌ای برای اخراج ایران از کمیسیون مقام زن تهیه کرد که روز چهارشنبه، ۲۲ آذر - ۱۴ دسامبر - به رای گذاشته شد.
در این جلسه، روسیه تلاش کرد که از رای‌گیری و اخراج ایران جلوگیری کند که با رای اکثریت اعضا این کشور متوقف شد.
اما در عین علاوه بر روسیه نمایندگان کشورهای چین، ونزوئلا، سوریه و پاکستان در مخالفت با اخراج ایران سخنرانی کردند.
روسیه، چین، نیکاراگوئه، قزاقستان، بولیوی، نیجریه، عمان و زیمباوه کشورهایی بودند که به اخراج ایران رای منفی دادند.
در مقابل به جز آمریکا و کشورهای غربی متحد آن مانند اعضای اتحادیه اروپا و کانادا، آرژانتین و شیلی، کلمبیا، گواتمالا، پرو و پاناما هم به اخراج ایران رای مثبت دادند.
مکزیک، تایلند و تونس هم از کشورهایی بودند که به اخراج ایران رای ممتنع دادند.
نماینده دایم آمریکا در سازمان ملل متحد که پیشنهاد دهنده اصلی این اقدام بود، روز چهارشنبه پیش از رای‌گیری گفت: «کار کمیسیون مقام زن مبارزه با تبعیض علیه زنان است. عضویت ایران در این کمیسیون، لکه ننگی برای این نهاد است».
لیندا گرینفیلد افزود: «فعالان حقوق زنان و معترضان در ایران به صراحت از ما خواستند که جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن اخراج شود. بعضی از آنها همین حالا در این سالن هستند. بیایید طرف آن‌ها بیاستیم.»
خانم گرینفیلد در پایان سخنان خود گفت که برای «زن، زندگی، آزادی» به اخراج ایران از کمیسیون زن سازمان ملل رای بدهید.
او گفت: «ما نمی‌دانیم در دستگیری مهسا امینی برای او چه اتفاقی افتاده. اما می‌دانیم او به جرم زن بودن جانش را از دست داده است.»
خانم گرینفیلد با تکرار شعار «زن، زندگی، آزادی» به نام‌های بسیاری از زنان دستگیر شده در ایران اشاره کرد و گفت که هزاران نفر در زندان هستند و بسیاری به اعدام محکوم شده‌اند.
واکنش نماینده ایران: مسیر خطرناکی در سازمان ملل شروع شد
نماینده ایران گفت موارد نقض حقوق بشر و نقدهایی که مطرح شده مبتنی بر «اعاهای بی مبنا و ساختگی» هستند..
او گفت با اخراج ایران از یک کمیسیون مسیری خطرناک شروع شده و «اصول سازمان ملل از طرف آمریکا مورد حمله واقع شد.»
نماینده ایران گفت که پیش از این درباره «خطرهای چنین بدعتی به سازمان ملل هشدار داده شد»
او گفت متاسفانه سازمان ملل اجازه داده کشوری با قلدری از مکانیسم‌های آن استفاده ابزاری کند.
نماینده ایران موضوع نقض حقوق بشر زنان فلسطینی از طرف اسرائیل را تکرار کرد و همچنین از وضعیت زنان افغان پس از خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان انتقاد کرد.
او با محکوم کردن «سیاست مداخله جویانه آمریکا» هشدار داد مسیری که امروز با اخراج ایران شروع اولین قدم در راهی ادامه‌دار است و ممکن است در هر حوزه دیگر و علیه هر کشور دیگر پیگیری شود.
نماینده ایران گفت: «ما متعهد به حقوق زنان هستیم. تنها نگاه کوتاهی به پیشرفت زنان ایرانی نشان می دهد که ایران یک کشور پیشرو است که به صدای زنان و دخترانش گوش می دهد.»
او اما افزود که هیات ایران «سیاسی کردن حقوق زنان» را رد می‌کند.
نماینده ایران همچنین گفت که رویدادهای اخیر ایران را نمی‌توان مصادیق «حق اعتراض مسالمت آمیز» دانست.
او از نماینده کانادا و اسرائیل انتقاد کرد و حکومت اسرائیل را «آپارتاید و اشغالگر» خواند و کانادا را به نقض حقوق بومیان متهم کرد.
طرح آمریکا برای اخراج ایران از کمیسیون زنان سازمان ملل متحد ابتدا از سوی کاملا هریس، معاون رئیس جمهوری آمریکا، مطرح شد. ۱۳ نهاد حقوق بشری نیز در بیانیه‌ای خواسته مشابهی را از جامعه بین‌المللی مطرح کرده‌اند.
به عضویت در آمدن ایران در کمیته که سال گذشته پذیرفته شد از همان زمان با انتقاد فعالان حقوق زنان روبرو شد.
عضویت ایران در کمیسیون مقام زن سازمان ملل برای چهار سال آینده، خشم و انتقاد فعالان حقوق زنان و سازمان‌های حقوق بشر را به دنبال داشته است.
گروه "دیده‌بان سازمان ملل متحد"، اردیبهشت سال گذشته از انتخاب ایران به عضویت نهادی که وظیفه‌اش ارتقای برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان است، به شدت انتقاد کرده بود و از سفیر آمریکا و اتحادیه اروپا خواسته بود عضویت ایران را محکوم کنند.
ایران با کسب ۴۳ رای، روز چهارشنبه اول اردیبهشت سال گذشته به مدت چهار سال عضو "کمیسیون مقام زن سازمان ملل" شده بود.
فعالان حقوق زنان در سال‌های پس از انقلاب بارها به دلیل اعتراض به تبعیض‌ها علیه زنان بازداشت شدند و به زندان افتادند. بسیاری مجبور به ترک ایران شدند و زنان ایرانی همچنان بابت خواسته‌های ابتدایی چون حضور در ورزشگاه‌های فوتبال یا حق مساوی با مردان در قوانین خانواده و اجتماع و آزادی نوع پوشش تحت فشار و تهدید هستند.
این نابرابری و تضییع حقوق زنان نهایتا سه ماه پیش و پس از آن که مهسا امینی - دختر ۲۲ ساله اهل سقز - که پس از بازداشت توسط گشت ارشاد و به اتهام «بدحجابی»، روی داد، موجب شکل‌گیری اعتراضات گسترده‌ای در سراسر ایران شد که تا کنون ادامه داشته است.

Grid List