صدها تفنگدار نیروی دریایی ایالات متحده در پی دستور مستقیم دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، شبانه وارد لسآنجلس شدند و انتظار میرود شمار بیشتری از آنان تا روز سهشنبه وارد شهر شوند. این در حالی است که اعتراضات نسبتاً آرامی پس از موج جدید بازداشت مهاجران در کالیفرنیا در جریان است.
در مجموع حدود ۷۰۰ تفنگدار برای اعزام به لسآنجلس دستور گرفتهاند که نیمی از آنها دوشنبه شب به شهر رسیدند. به گفته فرماندهی شمال ارتش آمریکا، هدف از اعزام نیروها، حفاظت از اموال و تاسیسات فدرال و پشتیبانی از گارد ملی است. حدود ۱۷۰۰ نیروی گارد ملی هماکنون در منطقه بزرگ لسآنجلس مستقر هستند.
در حالی که دولت فدرال این اقدامات را برای جلوگیری از آنچه «اشغال خشونتبار» خوانده، توجیه میکند، فرماندار کالیفرنیا، گوین نیوسام، و شهردار لسآنجلس، کارن باس، با آن مخالفت کردهاند. نیوسام این اقدام را تحریکآمیز و عامل تشدید بحران دانسته و تأکید کرده که استقرار نیروهای فدرال بدون رضایت ایالتی غیرقانونی است. او روز دوشنبه رسماً از دولت فدرال شکایت کرده است.
در همین حال، شهردار باس اعلام کرد که بیش از ۱۰۰ نفر در جریان اعتراضات روز دوشنبه بازداشت شدهاند، اما اکثر تظاهرکنندگان غیرخشونتورز بودهاند.
ترامپ در پیامی در شبکههای اجتماعی نوشت اگر نیروهای نظامی اعزام نمیشدند، لسآنجلس «هماکنون در حال سوختن بود». او همچنین ۴۰۰۰ نیروی گارد ملی را نیز بهطور همزمان فعال کرده است.
اعتراضات که از روز جمعه آغاز شده، در بسیاری از موارد آرام، اما در برخی موارد با پرتاب اشیاء به سوی نیروهای پلیس، آتش زدن خودروها و مسدود کردن بزرگراهها همراه بوده است. فروشگاههایی از جمله اپلاستور و داروخانه CVS هدف غارت قرار گرفتهاند. پلیس در پاسخ، از گلولههای فلفلی، گاز اشکآور و نارنجکهای صوتی استفاده کرده است.
رئیس پلیس لسآنجلس، جیم مکدانل، در بیانیهای اعلام کرد که نیروهای پلیس از ورود نیروهای تفنگدار دریایی به شهر مطلع نبودهاند و این موضوع «چالشی بزرگ برای هماهنگی عملیاتی و لجستیکی» ایجاد میکند.
در شب حادثه، صدها نفر در مقابل مرکز بازداشت فدرال در مرکز شهر لسآنجلس تجمع کردند و شعارهایی چون «همه را آزاد کنید» سر دادند. پرچمهایی از مکزیک و آمریکای مرکزی در میان جمعیت به چشم میخورد. نیروهای گارد ملی زنجیرهای انسانی تشکیل دادند تا مانع ورود معترضان به ساختمان شوند. پلیس نیز با پرتاب گاز اشکآور اقدام به متفرقکردن جمعیت کرد.
در نواحی اطراف از جمله بخش لیتلتوکیو، مأموران پلیس و کلانتری با معترضان درگیر شدند. پرتاب نارنجکهای صوتی و گاز اشکآور از سوی نیروهای امنیتی، خیابانهای فرعی را در بر گرفت. ساکنان از بالکنها نظارهگر وقایع بودند و گردشگران به هتلها پناه بردند.
در شهرستان اورنج نیز پس از بازداشته، تجمعاتی در برابر ساختمان فدرال سانتا آنا برگزار شد. دستکم در ۹ شهر دیگر آمریکا، از جمله نیویورک، فیلادلفیا، سانفرانسیسکو و آستین، اعتراضات مشابهی شکل گرفته است. در آستین، پلیس با استفاده از تجهیزات غیرکشنده چندین نفر را بازداشت کرد.
استفاده از نیروهای نظامی فعال در واکنش به ناآرامیهای داخلی در آمریکا اقدامی بسیار نادر است. جک رید، سناتور ارشد دموکرات و عضو کمیته خدمات مسلح سنای آمریکا، ضمن ابراز نگرانی شدید از تصمیم ترامپ، گفت: «از بدو تأسیس این کشور، مردم آمریکا صراحتاً اعلام کردهاند که نمیخواهند ارتش در امور انتظامی در خاک کشور وارد شود.»
در این میان، وزیر امنیت داخلی آمریکا، کریستی نوم، وعده داده که عملیات بازداشت مهاجران ادامه خواهد داشت. معترضان و گروههای مدافع مهاجران میگویند که این اقدامات باعث از هم پاشیدن خانوادهها شده و مصداق بیعدالتی است. دولت ترامپ اما ایالتها و شهرداریهایی که پناهگاه مهاجران شناخته میشوند را مسئول گسترش بیقانونی میداند.
تفنگداران دریایی آمریکا معمولاً برای عملیاتهای خارج از کشور از خاورمیانه تا آفریقا آموزش دیدهاند، اما بخشی از واحدهای آنان آموزشهای کنترل شورش و مدیریت جمعیت را نیز پشت سر گذاشتهاند.