دویچه وله فارسی: با وجود برقراری مقررات منع رفت و آمد درعراق و حضور شدید پلیس ضد شورش در مناطق اصلی شهرهای مختلف، هزاران نفر برای سومین روز در شهرهای عراق به خیابانها آمدند. تا کنون دستکم ۲۵ عراقی کشته و حدود ۱۵۰۰ نفر زخمی شدهاند.
روز پنجشنبه سوم اکتبر شهرهای عراق، از جمله بغداد پایتخت این کشور مجددا شاهد اعتراض هزاران نفر بود. تظاهرات علیرغم برقراری مقررات منع رفت و آمد و حضور شدید نیروهای پلیس ادامه پیدا کرد.
بنا بر گزارش رسانهها نیروهای پلیس به سوی تظاهرکنندگان شلیک کردهاند. خبرگزاری آلمان خبر از کشته شدن دستکم ۲۵ نفر در سه روز گذشته را منتشر کرده است که یکی از آنها از نیروهای امنیتی است.
گفته میشود که از منطقه سبز بغداد صدای انفجارهای متعدد به گوش رسیده است. خبرگزاری آلمان به نقل علی البیاتی، عضو کمیسیون حقوق بشر عراق نوشته است که تا کنون ۱۴۸۴ نفر در جریان تظاهرات اعتراضی عراقیها زخمی شدهاند. بیشتر معترضان جوان هستند.
این اعتراضات یک سال پس از به قدرت رسیدن عادلالمهدی، نخست وزیر عراق صورت گرفته است و چالش جدیدی برای این کشور محسوب میشود. کشوری که کارزار طولانی مبارزه با دولت اسلامی (داعش) را پشت سر گذاشته است.
آخرین اخبار از بغداد حاکی از آرامش نسبی پایتخت عراق دارد. نیروهای نظامی به شکل گسترده در سراسر شهر بغداد مستقر هستند. یک منبع پلیس به خبرگزاری آلمان گفته است که جاده اصلی به سمت استان صلاحالدین در شمال بغداد توسط نیروهای امنیتی مسدود شده است و ماموران مانع از رسیدن کامیونها و خودروها به پایتخت شدهاند.
از شهر کوفه در ۱۵۵ کیلومتری جنوب بغداد نیز گزارشهایی در باره برگزاری تجمعهای کوچک اعتراضآمیز داده شده است.
فیلتر شبکههای اجتماعی
در بغداد مقررات منع رفتو آمد از ساعت پنج بامداد پنجشبه وضع شد. نیروهای امنیتی تلاش کردند مسیرهای منتهی به میدان تحریر بغداد را مسدود کنند. اعتراضات از دو روز پیش و از طریق اطلاع رسانی در شبکههای اجتماعی شروع شد. اکنون خبرگزاریها از فیلتر شدن این شبکهها در عراق خبر دادهاند. این مقررات از روز گذشته، چهارشنبه دوم اکتبر در شهرهایی مانند شهرهای ناصریه، عماره و حله برقرار شده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه هزاران تن از معترضانی که به سوی مناطق مرکزی بغداد در حرکت بودند پرچمهای مختلفی از جمله پرچم عراق و برخی گروههای مذهبی را حمل میکردند. تظاهرکنندگان تلاش کردند وارد منطقه حفاظت شده یا سبز بغداد شوند.
گفته میشود که کمیسیون مبارزه با فساد دولت برای آرام کردن اعتراضات دستور اخراج هزار نفر از کارمندان دولتی را صادر کرده است.
ستار العبیدی، یکی از تظاهرکنندگان که ۲۷ سال دارد در بغداد به خبرنگار خبرگزاری آلمان میگوید: «ما دشمن دولت نیستیم.» مشکل اصلی او تامین زندگی خانواده و دو فرزندش است و به نداشتن درآمد کافی و محل کار ثابت اعتراض میکند. العبیدی میگوید برای کشوری که تولید کننده نفت است مانند عراق، "قابل قبول نیست که قادر به حل مشکلات خود نباشد".
اعتراض تظاهرکنندگان به طور عمده به فساد شدید در دستگاههای دولتی، بیکاری، کمبود آب آشامیدنی، خدمات مختلف، قطع برق و ضع معیشت نابسامان است. گفته میشود عمده تظاهرکنندگان شیعهمذهب هستند.
گسترش اعتراضهای در عراق موجب نگرانی شدید کشورهای همسایه شده است.
برکناری ژنرال عبدالوهاب الساعدی، فرمانده نیروهای ضدتروریسم عراق از مقام خود نیز یکی از عواملی بوده که مردم را به خیابانها کشانده است. گفته میشود این ژنرال عالیرتبه وابستگی به هیچیک از جناحها ندارد و مخالف اعمال نفوذ ایران و حشدالشعبی در عراق است. در شمار زیادی از پلاکاردهای معتراضان نوشته شده "ما همه عبدالوهاب ساعدی هستیم". در شبکههای اجتماعی نیز هشتگ همین شعار مورد توجه گسترده کاربران عراقی قرار گرفته است.
یک مقام دولتی که نخواسته نامش فاش شود به خبرگزاری فرانسه گفته است که هدف اصلی آن است که ژنرال عبدالوهاب الساعدی با شخصی نزدیک به ایران جایگزین شود تا نیروهای بخش ضد تروریسم مانع فعالیتهای حشد الشعبی نشوند.
ادامه ناآرامیهای در عراق؛ تعداد کشتهشدگان افزایش یافت
اگر چه به نظر میرسد اعتراضات تشکیلات هماهنگگننده ای ندارد اما این بزرگترین ناآرامی در عراق از زمان بر سر کار آمدن دولت آقای مهدی است
ماموران امنیتی در بغداد شروع به شلیک به سوی معترضانی کردهاند که بدون توجه به وضع ساعات منع آمد و شد به خیابانها آمدهاند. شمار کشته شدگان دست کم به ۲۰ نفر رسیده است هر چند شبکه سیانان آمریکا آمار قربانیان سه روز گذشته را ۳۴ نفر برآورد کرده است.
عادل عبدل مهدی، نخستوزیر گفته وضع ساعات منع آمد و شد آن هم به صورت نامحدود برای برقراری نظم و جلوگیری از "نفوذ اخلالگران" ضروری است.
علاوه به کشته شدن دهها نفر طی سه روز گذشته، اعتراضات در بغداد و سایر شهرهای عراق هزاران مجروح برجای گذشته است و نشانی هم از آرام شدن اوضاع نیست.
تظاهراتکنندگان از فساد دولتی و اداری، نامناسب بودن خدمات عمومی و نرخ بالای بیکاری خشمگینانند.
اگر چه به نظر میرسد اعتراضات خودجوش و فاقد هماهنگی است اما این بزرگترین اعتراضات در عراق طی یک سال گذشته و از زمان بر سر کار آمدن عادل عبدل مهدی است.
سازمان ملل متحد و آمریکا نسبت به خشونت علیه معترضان ابراز نگرانی کردهاند و از دولت عراق خواستهاند خویشتنداری کند.
امروز، پنجشنبه، سوم اکتبر، سازمان عفو بینالملل از دولت عراق خواست که فورا جلوی خشونت اتخاذ شده از سوی ماموران امنیتی را بگیرد.
معترضان بی توجه به اعلام ساعات منع آمد و شد به خیابانها رفتند
آخرین تحولات چیست؟
دولت عراق پس از دو روز اعتراضات گسترده از بامداد پنجشنبه به طور نامحدود قانون منع آمد و شد وضع کرد و تنها به مسافران فرودگاهها، آمبولانسها و زائران اجازه داده که در سطح بغداد تردد کنند.
نیروهای امنیتی و ضدشورش راههای اصلی را بستهاند و کنترل پلهای بغداد را در دست گرفتهاند. اینترنت بسیار کم سرعت شده و معترضان توان ارتباطی و هماهنگی خود را که از طریق شبکههای اجتماعی انجام میگرفت بسیار محدود توصیف میکنند.
با وجود همه اینها، روز پنجشنبه هزاران معترض خود را به میدان تحریر بغداد رساندند. نیروهای امنیتی هم برای متفرق کردن آنها از گاز اشکآور و شلیک هوایی استفاده کردند.
یکی از معترضان به خبرگزاری رویترز گفته: "با وجود وضع قانون منع آمد و شد ما به تظاهرات ادامه خواهیم داد. ما خواهان تغییر رژیم هستیم."
"آنها یاران ما را دستگیر کردهاند. با مردم کارهایی کردهاند که حتی با داعش نکردند. اونها ما رو کتک میزنند، به ما توهین میکنند و از تیر جنگی علیه ما استفاده میکنند... مگر ما چه کردهایم؟ مگر ما بمبگذار انتحاری هستیم؟"
اعتراضها بیشتر در بغداد و شهرهای شیعهنشین جنوب عراق جریان دارد. شمال عراق که کردنشین است و غرب این کشور که سنینشین است تقریبا در آرامش قرار دارند.
روز پنجشنبه، پلیس و منابع بیمارستانی به خبرگزاری رویترز گفتند که علاوه بر کشته شدن معترضان در بغداد، در شهرهای دیگر چون عماره، دیوانیه، حله و ناصریه هم اعتراضات کشته برجای گذاشته است. صدها نفر هم مجروح شدهاند.
دیشب، چهارشنبه، صدای انفجار از منطقه سبز بغداد شنیده شد؛ منطقهای که بیشتر ساختمانهای دولتی و سفارتخانهها را در خود جای داده و به شدت از آن محافظت میشود.
همزمان ائتلاف به سرکردگی آمریکا در عراق که علیه داعش میجنگد اعلام کرده که هیچ کدام از ساختمانهای آن آسیبی ندیده است. دولت عراق هم گفته ساختمانهای دولتی سالمند و نیروهای امنیتی در حال تحقیقات درباره این انفجارها هستند.
euters معترضان میگویند نیروهای امنیتی با آنها "حتی بدتر از داعش" رفتار میکند
اعتراضات از کجا آغاز شد؟
اعتراضها در پایتخت عراق از روز سهشنبه آغاز شد و به شهرهای دیگر عراق هم رسید.
هزاران تن از شهروندان بغداد در نزدیکی منطقه حفاظت شده یا سبز در اعتراض به بیکاری، خدمات عمومی ناکافی و فساد تظاهرات کردند.
منطقه سبز محدودهای در بغداد است که ساختمانهای دولتی و سفارتخانهها در آن واقع شده و به شدت محافظت میشود.
این تظاهرات پاسخی بود به فراخوانهایی اینترنتی در نخستین سالگرد تشکیل دولت عادل عبدالمهدی.
به گزارش تلویزیون الشرقیه در لندن به نقل از شاهدان عینی، معترضان در محلههای الشعب، البلدیه، الزعفرانیه و الحسینیه در بغداد گردهم آمدند. با این همه نیروهای امنیتی مسیرهای منتهی به میدان تحریر را مسدود کردهاند.
در دومین روز این تظاهرات، معترضان لاستیک خودروها را آتش زدند و جمعی از آنان هم خواستار کنارهگیری دولت شدند.
همزمان تجمعهای کوچکی هم در شهر شمالی کرکوک و استان شرقی دیاله گزارش شده است.
سال پیش نیز با فراخوان مقتدی صدر، روحانی شیعه، اعتراضاتی شکل گرفت که از مناطق شیعهنیشن جنوب عراق آغاز شد.
بیکاری گسترده و نارضایتی از خدمات عمومی در ژوئیه ۲۰۱۸ سبب بروز اعتراضهایی در جنوب عراق شد و سپس به دیگر نقاط این کشور از جمله پایتخت رسید.
در تظاهرات امسال خواستههایی که سال گذشته مطرح شده بود تکرار شده است.